Kiengedték a fehérorosz KGB fogdájából az orosz Uralkalij cég vezetőjét

Kiengedték a fehérorosz KGB fogdájából az orosz Uralkalij vegyipari cég vezérigazgatóját, de Vlagyiszlav Baumgertner házi őrizetben van, nem hagyhatja el Minszket - közölte csütörtökön a férfi ügyvédje.

Alekszej Baszisztov elmondta, hogy az egy hónapja a minszki repülőtéren elfogott, majd mintegy 100 millió dollár kárt okozó visszaélés vádjával őrizetbe vett orosz cégvezetőt a fehérorosz belbiztonsági szervezet által kiválasztott lakásba vitték, ahol folyamatos felügyelet alatt lesz. Baumgertnernek engedélyezték, hogy találkozhasson Minszkben tartózkodó édesanyjával.

Igor Korjagin, a minszki orosz nagykövetség vezető konzulja ugyanakkor elmondta, hogy semmit sem tudnak Baumgertner fogva tartásának körülményeiről, a lakás címét sem közölték velük, és továbbra is arra várnak, hogy találkozhassanak a vezérigazgatóval.

Az orosz sajtó szerint Baumgertner házi őrizetbe helyezését Jurij Csajka orosz legfőbb ügyész érhette el, aki a napokban a fehérorosz fővárosban tárgyalt. Hétfőn, Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnök is rövid megbeszélést folytatott az Uralkalij-ügyről Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

Vlagyiszlav Baumgertnert augusztus 26-án, nem sokkal az után tartóztatták fel a minszki repülőtéren, hogy a fehérorosz miniszterelnökkel tárgyalt.

Az illetékes helyi bíróság szeptember 6-án elutasította az Uralkalij vezérigazgatójának kérelmét, hogy engedjék szabadon. Lukasenka fehérorosz államfő ugyanakkor a múlt csütörtökön nem zárta ki, hogy kiadhatják Oroszországnak a férfit, ha az orosz hatóságok megfelelően kivizsgálják az ügyet. Szerinte az Uralkalij provokálta ki a botrányt Fehéroroszországgal.

Vlagyiszlav Baumgertnert azzal gyanúsítják, hogy befolyásolta az általa vezetett orosz óriáscég döntését, amely felmondta az együttműködést a Beloruszkalij nevű fehérorosz vállalattal. A két cég közösen működtetett egy konzorciumot, amely a világ káliumtrágya-termelésének több mint negyven százalékát adja.

A fehérorosz hatóságok a közös cég vezető testületének több más orosz tagját is büntetőeljárás alá akarják vonni.

Az Uralkalij és a Beloruszkalij közötti nézeteltérések miatt Oroszország kereskedelmi korlátozásokat helyezett kilátásba Fehéroroszországgal szemben.

Kimaradt?