Elkészült az ENSZ-szakértők szíriai jelentése

Elkészült az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek a Damaszkusz környékén augusztus 21-én végrehajtott gáztámadásról elkészített jelentése, amelyet még a hétvégén eljuttatnak a világszervezet főtitkárához – jelentette be pénteken Ake Sellström professzor, a szakértői csoport vezetője, anélkül, hogy ismertette volna a dokumentum tartalmát.

Sellström mindössze annyit árult el: arról, hogy mikor adják át a jelentést a tagállamoknak, illetve mikor teszik közzé, az ENSZ főtitkára dönt majd.

Ban Kimun főtitkár egy pénteken adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a szakértői jelentés megcáfolhatatlan lesz, és bizonyítékot ad majd arra, hogy valóban használtak vegyi fegyvert Szíriában. Habár azt nem mondta, hogy ezért ki a felelős, hozzáfűzte, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere „számos bűncselekményt követett el az emberiesség ellen”.

„Ezért biztos vagyok benne, hogy biztosan lesz egy felelősségre vonási folyamat, amikor minden befejeződik” – mondta Ban Kimun. A főtitkár rámutatott: ha bebizonyosodik, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, akkor megsértették nemzetközi jogot.

A világszervezet szakértőinek mandátuma hivatalosan arra szól, hogy megállapítsák: történtek-e Szíriában vegyifegyver-támadások, nem pedig arra, hogy azok végrehajtóit is beazonosítsák.

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közleményt adott ki, amelynek értelmében az Egyesült Államok biztos benne, hogy az ENSZ-jelentés megerősíti a vegyi fegyverek szíriai alkalmazásának tényét. Harf valószínűtlennek nevezte, hogy a vizsgálat bárkit is hibáztatni fog az augusztus 21-i incidensért.

Az ENSZ-ből származó diplomáciai értesülések szerint ugyanakkor a jelentés mégis utalhat az elkövetők kilétére. Az ENSZ-szakértők Szíriában emberi szövet- és talajmintákat vettek, és magukkal vihettek fegyverekből származó maradványokat is. Farhan Haq ENSZ-szóvivő kijelentette, hogy a világszervezet New York-i központjában még nem látták a jelentést, de a főtitkár kapcsolatban állt a szakértőkkel.

A szíriai kormánycsapatok rendszeresen lövik a lázadók által ellenőrzött területeken lévő kórházakat, hogy megakadályozzák a beteg vagy sebesült emberek orvosi ellátását, márpedig ez háborús bűncselekménynek számít – közölték pénteken az ENSZ megbízásából vizsgálódó független szakértők.

A brazíliai Paulo Pinheiro által vezetett, húsz emberi jogi szakértőből álló bizottság Genfben közzétett jelentésében kiemelte: a Bassár el-Aszad szír elnökhöz hű fegyveresek szándékosan akadályozzák az orvosi ellátást, s az egészségügyi központokban egyes esetekben embereket is megkínoznak. A szakértők szerint a lázadók is követtek el támadásokat kórházak ellen, de kisebb számban.

A jelentés szerint a támadások mikéntje arra utal, hogy a hadsereg tagjai szisztematikusan azért támadtak meg egészségügyi intézményeket, hogy a kormányellenes fegyveres erőket és támogatóikat megfosszák az orvosi ellátástól, gyengítve ezzel a lázadók katonai erejét.

A szakértők azt is tudni vélik, hogy a hadsereg az általa elfoglalt kórházakat katonai bázisként használta tovább. A nemzetközi jogot „alattomosan” megsértve orvosokat, nővéreket, mentőautó-sofőröket támadtak meg, tartóztattak fel, de voltak, akik a támadásokat követően tűntek el nyomtalanul.

Az emberi jogi szakértők olyan konkrét esetről is tudnak, amikor egy, a Damaszkusz melletti Mezzében működtetett állami katonai kórházban embereket halálra kínoztak.

A szíriai kormány nem engedte be az országba a jelentést készítő emberi jogi szakértőket, akik azonban az utóbbi két év során mintegy kétezer szíriai menekülttel készítettek interjúkat Szíriával szomszédos országokban, fényképeket, műholdas felvételeket, törvényszéki orvostani és orvosi feljegyzéseket tanulmányoztak és elemeztek, hogy így dokumentálják a rémtetteket.

Barack Obama amerikai elnök pénteken reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését célzó amerikai-orosz megállapodás sikeres, de egyúttal "ellenőrizhető és kikényszeríthető" is lesz. Obama azután nyilatkozott így, hogy a Fehér Házban fogadta a kuvaiti emírt, Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejket.

"Megosztottam a sejkkel azt a reményemet, hogy azok a tárgyalások, amelyek jelenleg (John) Kerry külügyminiszter és (Szergej) Lavrov orosz külügyminiszter között Genfben folynak, gyümölcsözőek lesznek. Ugyanakkor megismételtem, amit nyilvánosan is kijelentettem, miszerint az egyezménynek ellenőrizhetőnek és kikényszeríthetőnek kell lennie" - mondta az elnök.

Kimaradt?