Madrid bocsánatot kért a Snowden-hajsza miatt megváratott Moralestől

Spanyolország hétfőn bocsánatot kért Bolíviától azért, mert a kémkedésért vádolt Edward Snowden amerikai informatikus utáni nemzetközi hajszában késleltette Evo Morales bolíviai elnök különgépét.

La Paz azzal vádolta Franciaországot, Olaszországot, Portugáliát és Spanyolországot, hogy lezárta légterét a Moralest Moszkvából hazaszállító különgép előtt. A repülőgép végül az osztrák fővárosban, Bécsben szállt le, ahol július 3-án - azt gyanítva, hogy Snowden a gépen tartózkodik - átkutatták.

A bocsánatkérésről szóló levelet Angel Vazquez, Spanyolország bolíviai nagykövete adta át hétfőn a La Paz-i külügyminisztériumban. Hangoztatta: nyilvánosan elismerik, hogy a Bécsben alkalmazott bánásmód nem a legmegfelelőbb volt. "Sajnáljuk a nem megfelelő eljárást, ami kellemetlenséget okozott az elnöknek (Moralesnek), és amivel nehéz helyzetbe hoztuk".

José Manuel García Margallo spanyol külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy országa kész bocsánatot kérni Bolíviától a Moralesnek okozott kényelmetlenségekért, de cáfolta, hogy lezárták volna a légteret az elnöki különgép előtt.

Madrid nagyon erősen törekszik arra, hogy fenntartsa történelmi kapcsolatait Dél-Amerikával, amelyet fontos piacnak tekint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?