Visszaállítják a halálbüntetést Pakisztánban

Lejárt a halálbüntetésre vonatkozó moratórium Pakisztánban, és a kormány úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg - jelentette be csütörtökön a belügyminiszter. „Az új kormány úgy döntött, hogy egyesével vizsgálja felül a halálos ítéleteket. Nem lesz általános amnesztia a halálraítéltek számára"– nyilatkozta a belügyminiszter szóvivője.

Az előző kormány idején, 2008-ban elnöki rendeletben hirdettek moratóriumot a halálbüntetésre Pakisztánban, amely június 30-án érvényét vesztette. A Pakisztáni Néppárt (PPP) vezetése alatt egy kivégzés történt az országban, egy katonát ítélt halálra tavaly év végén egy haditörvényszék. A Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) párt viszont a május végén tartott választásokon legyőzte a PPP-t, és Navaz Sarif újbóli miniszterelnökké választásával alakított kormányt. Az új vezetés megvárta a moratórium lejártát, és új szabályozás mellett döntött.

Pakisztánban minden halálbüntetést az elnöknek kell jóváhagynia. Aszif Ali Zardari (PPP) jelenlegi elnök mandátuma augusztusban lejár, és új államfőt a parlament választ, ahol Sarif pártja van többségben. Az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet a döntésre reagálva kiadott egy közleményt, melyben a moratórium azonnali visszaállítására szólította fel a kormányt. „Sokkoló és visszalépést jelentő döntés, ami ezrek életét fenyegeti"– mondta az AI igazgatója.

A londoni székhelyű szervezet adatai alapján Pakisztánban jelenleg több mint 8000 halálraítéltet tartanak fogva a siralomházakban. A belügyminiszter szóvivője 450-re becsülte a kivégzésre váró fogvatartottak számát. Hozzátette, hogy minden esetet külön vizsgálnak meg, és különleges bánásmódban részesítik a női és az idős elítélteket.

Pakisztánban rendkívül zsúfoltak a börtönök, amelyek így az elviselhető életvitelhez szükséges feltételeket sem tudják biztosítani a fogvatartottak számára. Az országban naponta történnek fegyveres összecsapások az iszlamista felkelők és a pakisztáni biztonsági erők között, és emellett nagyon sok a bűncselekmény a városokban.

Kimaradt?