Vincze Lorántot választották a FUEN egyik alelnökének

Első ízben van erdélyi magyar tagja az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökségének, miután a páneurópai szervezet brixeni kongresszusán alelnöki tisztségbe választották Vincze Lorántot, az RMDSZ nemzetközi titkárát.

A szervezet elnöke egy újabb mandátumra Hans Heinrich Hansen lesz, a dániai német kisebbség részéről.

Az RMDSZ-es alelnököt párttársra Winkler Gyula európai parlamenti képviselő javasolta. A FUEN számára a következő időszak legfontosabb kihívása a kisebbségi európai polgári kezdeményezés (EPK) sikerre vitele lesz. Az RMDSZ, az EPK kezdeményezője a szervezet nemzetközi titkárát javasolja a FUEN egyik alelnöki tisztségére, tekintettel arra a munkára, amelyet az elmúlt két évben Vincze Loránt a FUEN-el és partnereivel közösen a kezdeményezés kapcsán elvégzett" – fogalmazott Winkler.

Megválasztását követően Vincze Loránt, a FUEN új alelnöke elmondta: a több mint hatvan éves tevékenységgel büszkélkedő FUEN-nek a kisebbségi jogok területén az Európai Uniós intézmények megkerülhetetlen partnerévé kell válnia. Ennek esélyét pedig a kisebbségi európai polgári kezdeményezés teremtette meg. Az RMDSZ az otthoni jogérvényesítés mellet már hosszú ideje az európai uniós jogi háttér megteremtésén dolgozik, és ennek élén Európában a kisebbségi ernyőszervezetnek kell állnia, ezt kívánom az RMDSZ megbízásából segíteni a FUEN elnökségében betöltött tisztséggel. 

A szombati közgyűlés elfogadta az Otthon a mi régiónkban, erősek Európában című programadó nyilatkozatát. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Úniója már megalakulásakor, 1949-ben a régiók Európájának megvalósítását tűzte ki célul. A mostani, Brixen-i nyilatkozat Európa negyvenhét országában 340 őshonos nemzeti közösség közel 100 millió polgárának jogérvényesítését állította tevékenységének középpontjába.  A nyilatkozat értelmében: az európai intézmények teljes többszíntű rendszerében el kell ismerni az őshonos kisebbségek nyelvi és kulturális sokszínűségének hozzáadott értékét. A FUEN a régiók Európája és a polgárok Európáját szeretné felépíteni, ezért kezdeményezte az európai polgári kezdeményezést, amely egy millió európai polgár aláírásával kívánja nyomatékosítani a sokszínű Európába vetett hitüket. A nyilatkozat részletesen leírja a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag tartalmát, a benne lévő konkrét intézkedéseket, amelyeket a kezdeményezők hamarosan benyújtanak az Európai Bizottsághoz.

A kongresszus tagfelvételi kérdésekről is döntött.  A felvidéki Magyar Közösség Pártja a FUEN tagjává vált erősítve a magyar kisebbségi közösségek jelenlétét az ernyőszervezetben. A felvételt az RMDSZ is támogatta, a Szövetség nevében Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő gratulált Berényi Józsefnek,  az MKP elnökének a taggá váláshoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?