Európai polgári kezdeményezés: az RMDSZ-hez csatlakoznak Tőkésék?

Elképzelhető, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nem indítja útjára saját európai polgári kezdeményezését a kisebbségi jogok európai keretszabályozásáról, hanem támogatja azt a polgári kezdeményezést, amelyet pénteken indítottak hivatalosan el a dél-tiroli Brixenben, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusán – erősítette meg szombaton maszol.ro-nak Király Melinda, az EMNP alelnöke.

A politikus az EMNP egy másik alelnökével, Szilágyi Zsolttal részt vett a brixeni kongresszuson. A tárgyalásaikról kiadott néppárti közlemény szerint a FUEN vezetői arról érdeklődtek: az EMNP kíván-e útjára indítani saját beadványt. Király és Szilágyi azt válaszolták, hogy tájékoztatni fogják a Néppárt elnökségét a FUEN kongresszuson bejelentett európai polgári kezdeményezésről, és az elnökség hozza majd meg az erre vonatkozó döntést.

„Nekünk nem volt felhatalmazásunk dönteni erről. Ám az EMNP elnöksége napokon belül állást foglal ebben a kérdésben” – jelentette ki a maszol.ro érdeklődésére Király Melinda. Az EMNP közleménye szerint Szilágyi Zsolt Brixenben kijelentette: „A Néppárt az egymillió aláírás összegyűjtését európai fontosságú ügynek tartja, ennek sikere érdekében pedig félre kell tenni még a létező belpolitikai érdekeket és harcokat is. Ebben az ügyben nem harcolni, hanem együttműködni kell.”

Mint ismert, a kisebbségi jogok keretszabályozása tárgyában három európai polgári kezdeményezés is indult: egyet az RMDSZ és európai partnerszervezetei, egyet az EMNP és az EMNT vállalt fel közösen, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) pedig a nemzeti és kulturális sajátosságokkal rendelkező régiók védelméről készített elő polgári kezdeményezést. A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács tavaly júniusi ülésén a határon túli magyar szervezetek arról állapodtak meg, hogy támogatni fognak minden olyan kezdeményezést amely átjut az Európai Bizottság szűrőjén.

Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára a maszol.ro-nak korábban elmondta: a FUEN-kongresszuson útjára indított kezdeményezést ezekben a napokban regisztrálják az Európai Bizottságnál, és szeptemberben várnak választ arra, hogy bejegyezték-e a kezdeményezést. Az SZNT európai polgári kezdeményezését a Brüsszelben már iktatták, Izsák Balázséknak legkésőbb augusztus 18-ra ígért választ az Európai Bizottság. Az EMNP előzetes normakontrollt kért Brüsszeltől a kezdeményezéséről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?