Innen indul az európai polgári kezdeményezés

A dél-tiroli Brixen főteréről, ünnepélyes formában indítják útjára pénteken az európai polgári kezdeményezést, amellyel az RMDSZ és európai partnerei szeretnék az őshonos nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó keretszabályozás elfogadására sarkallni az Európai Uniót – tudtuk meg az RMDSZ külügyi titkárától, akit az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) szerdán elkezdődött kongresszusa előtt kérdeztünk.

„A FUEN-kongresszuson gyakorlatilag lezárul a kisebbségi európai polgári kezdeményezés előkészítésének folyamata. Ezután a következő lépés már az Európai Bizottságnál történő regisztráció” – magyarázta Vincze Loránt. Tájékoztatása szerint a pénteki ünnepélyes ceremónián jelen lesz a kezdeményezés héttagú bizottsága, beszédet mond Luis Durnwalder, Dél-Tirol kormányzója, Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A kongresszuson Vincze Loránt ismerteti az európai kezdeményezés szövegét és az ehhez csatolt kisebbségi keretszabályozás (Minority SafePack) tartalmát. „Ennek a csomagnak különböző elemei már ismertek. A vájtfülűek számára az lesz az érdekes, melyek azok a hivatkozások, amelyeket mi minden intézkedéshez megteszünk, vagyis azok a pontok, ahol összeköthető az európai uniós joganyag a mi elképzeléseinkkel” – mondta a maszol.ro-nak a külügyi titkár.

A kongresszus másik fontos napirendi pontja az európai autonómiák kérdésköre lesz. „Az autonómiákról sokat beszéltünk korábban kisebb, regionális konferenciák keretében, most azonban a FUEN a maga 92 szervezetével, az Európai Unión kívül is ható lefedettségével gyakorlatilag egy európai konferencia témájává teszi az autonómiát. a kongresszuson elmondjuk, hogyan képzeli el az erdélyi magyar közösség és a különböző autonómiamodelleket, a kulturális autonómiát és a területi autonómiát” – magyarázta.

Mint ismeretes, a kisebbségi európai polgári kezdeményezést az RMDSZ az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) és a Dél-Tiroli Néppárttal (SVP) közösen indította el, olyan szabályozást kérve az Európai Uniótól, amely minden korábbinál erősebb intézkedésekkel védi a nemzeti kisebbségek identitását, nyelvét, kultúráját. Ehhez 1 millió támogató aláírás szükséges, 12 hónap alatt, 7 tagállamban. Az RMDSZ 2013 őszétől kezdődően 250.000 támogató aláírást szeretne összegyűjteni Romániában. –

Kapcsolódók

Kimaradt?