Szolidaritással a kisebbségvédelem uniós szabályozásáért

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön bejelentette az európai polgári kezdeményezés héttagú kezdeményező bizottságának megalakulását. A rendkívüli kolozsvári sajtótájékoztatón részt vett Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) dániai német nemzetiségű elnöke, illetve Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetője és Bobély László, az RMDSZ politikai alelnöke is.

Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy ez a bizottság készteti majd az Európai Unióban élő őshonos kisebbségek védelmét szolgáló uniós szabályozás – Minority SafePack – elfogadására az Európai Bizottságot.

A szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ partnerei az európai polgári kezdeményezésben a FUEN és a Dél-Tiroli Néppárt. A szövege is nagyjából elkészült, végleges formáját a FUEN dél-tiroli kongresszusán fogadják el júniusban. Ez a dokumentum kerül majd az Európai Bizottság elé, és ha sikerül iktatni az uniós végrehajtó testületnél, akkor reményeik szerint októberben kezdődhet meg a kezdeményezés érvényesítéséhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtése.

A héttagú bizottság tagjai: Luis Durnwalder (Dél-Tirol Autonóm Tartomány kormányzója), Hans Heinrich Hansen (a FUEN elnöke), Karl-Heinz Lambertz (a belgiumi németajkú közösség kormányának miniszterelnöke), Anke Spoorendonk (Schleswig-Holstein tartomány igazságügyi, művelődési és európai-ügyi minisztere), Jannewietske de Vries (a Nyelvi Sokszínűséget Támogató Hálózat elnöke), Valentin Inzko (a karintiai Szlovének Nemzeti Tanácsának elnöke) és Kelemen Hunor (az RMDSZ elnöke).

„Biztos vagyok benne, hogy az összefogás és a szolidaritás a különböző államokban élő nemzetiségek részéről sikerre viszi ezt a kezdeményezést, és abban is, hogy az út végén az Európai Bizottság, majd az Európai Parlament egy olyan keretszabályozást fogad el, amely a tagállamok számára kötelező lesz. A nyelvi, kulturális sokszínűség értéknek számít Európában, és az is kell hogy maradjon” – mondta Kelemen Hunor. Azt is megjegyezte, a kezdeményező bizottság további nevekkel bővülhet. Úgy vélte, az erdélyi magyarságnak legalább 250 ezer aláírást kell biztosítania a szükséges egymillióból.

Hans Heinrich Hansen a sajtótájékoztatón elmondta, a szubszidiaritás elvének kiterjesztése a kezdeményezés egyik legfontosabb célkitűzése. Emlékeztetett arra, hogy Európában eltérő körülmények között és eltérő lélekszámban élnek nemzeti kisebbségek, ám egy valami közös bennük: mindannyian asszimilációs nyomásnak vannak kitéve.

Berényi József – aki az RMDSZ szombati kongresszusán is részt vesz – szerint a kilencvenes években még dinamikus terület volt az európai kisebbségvédelem, a kétezres években azonban lelassult. Ennek egyik oka szerinte az, hogy az uniós kisebbségvédelmi normák csak ajánlat formájában fogalmazódnak meg. „Célunk egy kötelező jellegű jogi norma elfogadtatása” – magyarázta.

AZ RMDSZ támogatását kérte csütörtökön a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke ahhoz, hogy megoldódhasson a szlovák állampolgárságuktól megfosztott szlovákiai magyarok ügye. Berényi József elmondta, az Európai Parlament petíciós bizottsága hétfőn tárgyalja a szlovákiai magyarok ügyét. A felkérésre válaszolva Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a romániai magyarok teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította az MKP vezetőjét. Berényi József a sajtótájékoztató végén az MTI tudósítójának elmondta, az Európai Uniónak ugyan nincsen hatásköre arra, hogy a szlovákiai állampolgársági törvényt megváltoztassa, de ajánlásokat fogalmazhat meg, amelyek pozitív változást idézhetnek elő Szlovákiában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?