Ausztriai kisebbségek is támogatják az RMDSZ polgári kezdeményezését

Több ausztriai kisebbségi szervezet képviselője és egy ENSZ-diplomata csatlakozott ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) indított az uniós szintű kisebbségvédelmi keretszabályozás kidolgozása érdekében - derült ki az RMDSZ vasárnapi hírleveléből.

"Mindenütt vannak egyedi sajátosságok, de abban egyetértünk, hogy Európának jobban oda kell figyelnie a nemzeti kisebbségekre, és védelmük érdekében közösségi standardokat kell elfogadnia. Ezért állítottuk össze a Minority SafePack kisebbségvédelmi intézkedés-csomagot" - hangsúlyozta a hírlevél szerint Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Bécsben, ahol ausztriai kisebbségi szervezetek képviselőivel folytatott megbeszélést pénteken.

A találkozón, amelynek házigazdája Hubert Mikl, az Osztrák Etnikai Központ igazgatója volt, az ausztriai szlovén, horvát és magyar kisebbség képviselői bejelentették, támogatják a kisebbségi európai polgári kezdeményezést (ECI), és készek összegyűjteni az Ausztriában szükséges támogató aláírásokat.

A bécsi találkozón a karintiai szlovén közösséget képviselő Valentin Inzko, az ENSZ boszniai főképviselője elfogadta az ECI alapító partnereinek felkérését, és tagja lesz a héttagú kezdeményező bizottságnak - olvasható az RMDSZ hírlevelében.

Vincze Lóránt, az RMDSZ nemzetközi titkára tájékoztatta az új ausztriai partnereket arról, hogy a héttagú alapító bizottság mellett megalakul a Kezdeményezés Barátainak testülete, amelyhez kisebbségi szervezetek vezetői, a civil szféra és remélhetőleg a többségi társadalmak számos személyisége csatlakozik majd.

Az Európai Unió 2012. április 1-jétől tette lehetővé, hogy polgárai maguk kezdeményezzenek uniós szintű jogalkotást valamely - a közösségi jogkörbe tartozó - kérdésben, legalább egymillió aláírást gyűjtve legalább hét tagállamból. Az erdélyi magyar szervezetek részéről három kezdeményezés indul: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt márciusban terjesztette be közös kezdeményezését illetékességi vizsgálatra az Európai Bizottsághoz. Saját tervezetet készít a Székely Nemzeti Tanács is. Az RMDSZ május végén az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) együttműködve tervez európai szintű összefogást elindítani a kisebbségvédelmi keretszabályozás kidolgozása érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?