A Minority SafePacket ismertette az RMDSZ Budapesten

Az RMDSZ európai polgári kezdeményezését és a kisebbségvédelmi csomag, a Minority SafePack tervezett intézkedéseit ismertette Kovács Péter főtitkár a Magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottság, Autonómia albizottságának április 16-i, mai budapesti ülésén.

Kovács Péter főtitkár felszólalásában kifejtette, hogy a Szövetség élni kívánt az Európai Unió politikai képviseletének új eszközével, az Európai Polgári Kezdeményezéssel, amelynek egy millió támogatói aláírást összegyűjtő kampányát a „Nem vagy egyedül: 1 millió európai polgár a sokszínűségért.” mottóval indítják el.

„Az RMDSZ szakértők bevonásával egy olyan javaslatcsomagot dolgozott ki, amely jogi szabályozás útján előmozdítja és védelmezi az őshonos, nemzeti kisebbségeket és a regionális vagy kisebbségi nyelveket” – fogalmazott beszédében az RMDSZ főtitkára, majd hozzátette: „a Szövetség, valamint a kisebbségi polgári kezdeményezés további alapítói: a FUEN kisebbségi ernyőszervezet és a Dél-tiroli Néppárt közös intézkedései a nemzeti kisebbségek, regionális és kisebbségi nyelvi csoportok közös céljait fogalmazza meg, ráirányítja az európai uniós intézmények és a többségi társadalmak figyelmét a kisebbségi kérdésre, valamint nagymértékben javítja az európai szintű kisebbségvédelmet.”

„Minden hetedik európai polgár valamely európai kisebbséghez tartozik, az Európai Unióban nem kevesebb, mint 40 millió ember beszél más nyelvet, mint országa hivatalos nyelve” – mutatott rá a főtitkár, majd hozzátette: „Nekünk, az európai kisebbségeknek és a regionális vagy nyelvi kisebbségek képviselőinek egységesen kell fellépnünk. Világossá kell tennünk, hogy nem néprajzi kuriózum vagy Európa stabilitását fenyegető tényező vagyunk.”

Az Európai Polgári Kezdeményezés munkafolyamatát ismertetve Kovács Péter elmondta: jelenleg az RMDSZ az Európai Polgári Kezdeményezés-javaslat részletein dolgozik, amelyhez intézkedéscsomag-javaslatot is készítenek, felhasználva a szakértői találkozók következetéseit. Emellett a támogatói kör kibővítése érdekében új partnerekkel kezdenek tárgyalásokat.

A főtitkár beszámolójából kiderült, hogy a kisebbségi kezdeményezést hivatalosan bejegyző polgári bizottság, a közösségek kiemelkedő képviselőiből fog állni, amely testület erdélyi bemutatására 2013 májusában kerül sor.

Az RMDSZ kezdeményezését hivatalosan a FUEN 2013. júniusi, dél-tiroli, Brixenben megrendezett kongresszusán indítja el, ezt követően kerül bejegyzésre az Európai Bizottságnál, majd ezután zajlik az aláírásgyűjtési kampány 2013 és 2014 nyara között.

Kapcsolódók

Kimaradt?