A bretonok is támogatják az RMDSZ Minority SafePackjét

Ha két kisebbségi közösség képviselői találkoznak bárhol Európában, néhány perc alatt azonosítják egymás problémáit és elkezdik keresni azok megoldásának eszközeit. A kisebbségi európai polgári kezdeményezés a közös problémamegoldás, az európai szolidaritás platformját teremtette meg, amelynek fontos szereplői a franciaországi bretonok - fogalmazott a Bretagne-i Ploemuerben Vincze Loránt.vincze

Az RMDSZ nemzetközi titkára a kisebbségi polgári kezdeményezés alapítóinak megbízásából, a Breton Kulturális Intézet szombati tisztújító közgyűlésén ismertette az európai eszközt, a körvonalazódó kisebbségi szolidaritást és a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomagot. A négymilliós breton közösség legjelentősebb szervezeteit tömörítő intézet elnöke, Patrick Malrieu a közgyűlésen elmondta, hogy a kezdetektől fogva támogatják a kezdeményezés gondolatát, küldöttjük folyamatosan jelen volt az eddigi egyeztetéseken.

A 60-as európai út szimbolikus nyomvonal, átszeli Romániát, Erdélyt, egész Európát és végül itt, a bretonok földjén, Brestnél ér célba. Sajnos, közös gondjainkat is összeköti hiszen a bretonok földjét, Bretagne-t még a XX. század közepén osztották mesterségesen két fele, a francia állam, sok más kisebbségellenes intézkedéssel együtt, több alkalommal is helybenhagyta a mesterségesen kialakított régiókat. Az új francia kormány tovább szeretné gyengíteni a breton közösséget azzal, hogy a két breton kötödésű jelenlegi régiót egyetlen nagy, északnyugati régióba olvasztaná. A nagy, és erős közigazgatási kompetenciákkal rendelkező régió hasonló helyzetet teremtene Székelyföldön is, a döntés évtizedekre határozná meg a közösség sorsát, ezért szeretnénk megelőzni kedvezőtlen döntés meghozatalát - hangsúlyozta előadásában Vincze Loránt.

Az RMDSZ nemzetközi titkára ismertette a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag tervezett intézkedéseit és az alapító partnerek - a FUEN kisebbségi ernyőszervezet, az RMDSZ és a dél-tiroli SVP - nevében csatlakozásra hívta a breton pártokat és szervezetek. A felszólaló küldöttek támogatásukról biztosították a kezdeményezést és meggyőződésüket fejezték ki, hogy a breton közösség tagjai aláírásukkal is támogatni fogják a petíciót.

Kimaradt?