Célegyenesben a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés

Az RMDSZ-frakciók brüsszeli kihelyezett ülésén az Európai Parlament brüsszeli épületében bemutatták a szövetség által kezdeményezett európai szintű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés folyamatát. A képviselőket és szenátorokat részletesen tájékoztatták a kezdeményezés tartalmáról, amely hat pontba foglalva, egy sor szabályozást kér az őshonos nemzeti kisebbségek, regionális és kisebbségi nyelvi csoportok vagy kisebbségi nyelvek védelmére.

A bemutatón ismertették az európai polgári kezdeményezés szabályozását, a partnerek és a kisebbségi szolidaritás fontosságát, valamint bemutatták a polgári bizottság tagjait, illetve a Minority SafePack Initiative csomag tartalmát.

A Lisszaboni szerződés életbelépésével az európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy a tagállamokban élő egymillió uniós polgár közvetlenül az Európai Bizottsághoz terjesszen az unió hatáskörébe tartozó, őket érintő jogszabály-kezdeményezéseket. Az RMDSZ által előkészített kisebbségvédelmi kezdeményezés végleges szövegét a FUEN két hét múlva sorra kerülő kongresszusán fogadja el, majd ezt követően regisztrációra nyújtja be az Európai Bizottsághoz.

A Minority SafePack csomagban hat területen konkrét intézkedést kér az Európai Uniótól: a regionális és kisebbségi nyelvek, oktatás, művelődés és kulturális sokszínűség, a regionális politika terén, a közképviselet és a civil szervezetek bevonása, az esélyegyenlőség és diszkrimináció-mentesség terén, az audiovizuális média és digitális tartalom kapcsán, valamint a kisebbségi közösségek regionális és állami támogatására vonatkozóan. Mindezek által olyan sarkalatos kérdésekben lehet európai szintű szabályozást kezdeményezni, amelyek az európai őshonos kisebbségek megmaradását és közösségeinek megerősödését eredményezheti. A kezdeményezés mellé az RMDSZ nemzetközi partnereket talált, így a beadványt többek között a Szövetség az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával, a Dél-Tiroli Néppárttal és az Európai Nemzetiségi Fiatalok szervezetével közösen terjeszti elő. Az Európai Bizottság pozitív véleményezése esetén a kezdeményezés támogatására ősztől egy 12 hónapos aláírásgyűjtő kampány indul.

Kapcsolódók

Kimaradt?