Marosvásárhelyen is bemuták a Minority SafePack csomagot

A Nem vagy egyedül: 1 millió európai polgár a sokszínűségért mottóval meghirdetett kezdeményezést ismertették Kolozsvár után Marosvásárhelyen is, a Bernády Házban. Az újságíróknak Borbély László mutatta be azt a szakértőkkel kidolgozott Minority SafePack csomagot, amely által közvetlen módon szeretné elérni a kisebbségek helyzetének jelentős javítását.

Az RMDSZ politikai alelnöke bemutatta a sajtótájékoztatón jelen levő Hans Heinrich Hansent, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának  (FUEN) elnökét, mint a dániai német kisebbség képviselőjét. A FUEN, magyarázta Borbély, 90 kisebbségi szervezetet tömörít egybe, az RMDSZ a 90-es évektől tagja az európai kisebbségi ernyőszervezetnek, amely jövőben ünnepli fennállásának 65-ik évfordulóját.

Az RMDSZ 2011-től tárgyalja az európai polgári kezdeményezét, ám most jutott el oda, hogy van hét reprezentatív szeméy, különböző országokból, aki vállalták az RMDSZ mellett a kezdeményezést. „Most az Európai Unióban csak egy fél mondat vonatkozik a kisebbségekre, annál több az uborka termesztésére, gondolom a kisebbségi kérdésben is szabályozni tudja a jogszernedszerét és olyan minimális jogrendszert tud kialakítani, amely kellőképpen biztosítja a kisebbségi jogokat” – mondta Borbély.

A Bernády Házban tartott sajtókonferencián bemutatták Martha Stocker magyar nyelvre lefordított, A mi történelmünk című könyvét is, amelyről Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke beszélt. A FUEN elnöke, aki a dániai német kisebbséget képviselte, arról beszélt, hogy az Európai Unióban különböző kisebbségek élnek, különböző érdekekkel, ám valamennyinek van egyközös vonása,  az, hogy valamennyit az asszimiláció fenyegeti és úgy érzi, hogy nem ismerték el őket, mint kisebbségeket.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?