Winkler: legyen a FUEN az EP hivatalos konzultatív testülete

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) Brixenben (Dél-Tirol) zajló 58. kongresszusának második napját az EP-képviselők felszólalásai nyitották meg. Herbert Dorfmann, a Dél-Tiroli Néppárt EP-képviselője házigazda minőségében szólt a küldöttekhez, őt követte Tabajdi Csaba az Európai Parlament Nemzeti kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának elnöke, majd Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szólalt fel pénteken délelőtt.

„Nem vagyunk egyformák mi, kisebbségek és nem is akarunk egyformákká válni. Ebben áll a mi erőnk. Kedves barátaim milyen nyelven álmodnak? Én az anyanyelvemen szoktam álmodni, ugye, hogy Önök is így vannak, nem eszperantóul álmodnak? Különbözőségünket akarjuk megőrizni, mert ezáltal tudunk erős kövei lenni az európai építmény fundamentumának. Mi hiszünk Európában, hiszünk a politikai unió jövőjében és célkitűzéseinket nem a többség ellenében, hanem a közös érdek javára akarjuk elérni” – hangsúlyozta felszólalásában Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője beszédében kitért a jövő évi, 2014. május 25-i EP-választásokra is. „ Azt kívánom, hogy a jövő évi választás eredményeképpen növekedjen az EP-képviselők száma, akik őshonos nemzeti kisebbségeket képviselnek. Azt kívánom, hogy ezáltal növekedjen a FUEN tekintélye és befolyása az Európai Parlamentben, amely az európai polgárok által közvetlenül megválasztott testület, így az EU legdemokratikusabb intézménye. Azt tűzöm ki célul a kisebbségi közösségeket reprezentáló képviselőknek, hogy érjék el: legyen a FUEN az Európai Parlament hivatalosan elismert konzultatív testülete” – fogalmazta meg a jövő évi választások kihívását Winkler Gyula.

Péntek délben a dél-tiroli Brixen főterén került sor a kisebbségi európai állampolgári kezdeményezés ünnepélyes elindítására Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnök jelenlétében. A kongresszusnak egyébként ez az egyik legfontosabb napirendi pontja, a kisebbségi európai polgári kezdeményezés szövegének elfogadásával a kezdeményezés hivatalossá vált. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) 58. Kongresszusán 30 ország 40 kisebbségének képviselője van jelen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?