Még a brazilok sem tűrnek el mindent a foci miatt

Mintegy 200 ezren tüntettek hétfőn Brazília nagyvárosaiban, tovább duzzasztva azt a tiltakozási hullámot, amely két hete vette kezdetét a rossz közszolgáltatások, a rendőri erőszak és a kormányzati korrupció miatt.

A felvonulások a világ többi elégedetlenebb részéhez hasonlóan itt is közösségi honlapokon keresztül szerveződtek – a rendkívül szociális brazilok körében a Facebook penetrációja globálisan is kimagaslónak számít. A közlekedési fennakadásokat okoztak a latin-amerikai ország több mint fél tucat nagyvárosában, köztük Sao Paulóban, Rio de Janeiróban és Belo Horizontéban. A főváros Brazíliavárosban fiatalok százai nyomultak fel a nemzeti kongresszus Oscar Niemeyer által tervezett világhíres épületének tetejére.

A tiltakozások eredetileg a tömegközlekedési díjak emelése miatt kezdődtek, de csakúgy mint néhány hete Törökországban, a célok egyre bővültek, és mára egy "Jobb Brazíliát!” a jelszó, melybe beletartozik az oktatás és az egészségügy fejlesztése. Az elmúlt évtized gazdasági fellendülése mos megtorpant, és ez azonnal hatással volt a szociális helyzetre és a bűnözésre is. A tüntetők szemében szálkának számítanak a jövő évi foci-vébé horribilis költségei is, főleg, hogy számos kevésbé gazdag gondolja úgy, hogy esélye sincs a meccsekre bejutni.

A tiltakozásoknak jó apropóul szolgál a most zajló Konföderációs Kupa, illetve Ferenc pápa júliusi látogatása – mely egyébként az új egyházfő első külföldi útja lesz.

A felvonulások többsége hétfőn békés hangulatban zajlott, az emberek brazil zászlókat lobogtattak, táncoltak, és olyan jelszavakat skandáltak, mint hogy "A nép felébredt", vagy hogy "Bocsánat a kényelmetlenségért, Brazília változóban van". Rióban azonban a tüntetők egy néhány száz fős csoportja kövekkel és tűzijáték-rakétákkal támadt a rendőri erőkre, felgyújtott egy parkoló autót és megrongálta a szövetségi állam parlamentjét. Az épületben 80 rendőr barikádozta el magát, és könnygázgránátokkal tartotta távol a tüntetőket.

Sao Paulóban délután mintegy 65 ezren vonultak az utcákra, Rióban 100 ezren, Belo Horizontéban pedig legkevesebb 20 ezren vettek részt a kormányellenes megmozdulásban. Egyelőre a karrierjét szélsőbaloldali gerillaként kezdő Dilma Roussef elnökasszony nem reagálta túl a történteket, szóvivője útján csupán annyit közölt, hogy a békés tiltakozások helyénvalóak, és "a demokrácia részét képezik".

Kimaradt?