Politikai szándékok befolyásolják a járvány kezelését Latin-Amerikában

Több latin-amerikai országban a hatalmon lévők politikai szándékai erősen befolyásolják a Covid-19 járvány kezelésének módját – fogalmazódott meg csütörtökön ellenzéki politikusok és politikai elemzők részéről a különböző fővárosokban. A legmarkánsabb véleményt Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető juttatta kifejezésre Washingtonban egy konferencián. Kifejtette: hazájában Nicolás Maduro diktatórikus kormánya jelenti a legnagyobb akadályt annak az útjában, hogy a humanitárius segélyek eljussanak az éhezőkhöz, és a rendszer megnehezíti azt is, hogy a fertőzötteket megfelelően lehessen ellátni.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: a venezuelai hatóságok tizenhét orvost és újságírót tartóztattak le amiatt, hogy őszintén akarták tájékoztatni a lakosságot a járvánnyal kapcsolatos helyzetről. Márpedig a Covid-19-ről szóló hivatalos információk „kevéssé hitelesek”, mivel ebben az országban a tesztek mennyisége a legalacsonyabb Latin-Amerikában – mondta Guaidó.

Venezuelában tüntetők százai fosztogattak üzleteket

A gazdaságilag amúgy is „lerobbant” Venezuelában csütörtökön tüntetők százai fosztogattak üzleteket a koronavírus-járvány nyomán súlyosabbá vált gazdasági válság közepette. A venezuelai sajtó szerint a tüntetések a járvány következtében megnövekedett élelmiszerárak miatt törtek ki.

 

Az olajjövedelmekből egykor meggazdagodott Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, és emiatt súlyos helyzetbe került az egészségügyi rendszer is, komoly gyógyszerhiány alakult ki a koronavírus-járvány közepette, és nincs utánpótlás gyógyászati eszközökből.

Helyenként alapvető tisztálkodási szerek sem állnak rendelkezésre. A szigorú amerikai szankciók és az olajár összeomlása csak tovább rontott a helyzeten. Hivatalos adatok szerint eddig 298-an fertőződtek meg igazoltan az országban az új típusú koronavírussal, és tízen hunytak el a kórban.

Egészségügyi katasztrófahelyzet alakult ki egy kolumbiai börtönben

A szomszédos Kolumbiából is aggasztó hírek érkeztek: egy nap alatt 205 újonnan igazolt fertőzést jegyeztek, ezzel immár 4561-re növekedett azok száma, akiket megtámadott a vírus, és eddig 215-en haltak bele a betegségbe. Két hete a Kolumbia középső részén található Villavicencio börtöne az egyik legfőbb fertőzési gócpont. Ezen a helyen már mintegy száz ember fertőződött meg, nem csupán rabok, hanem börtönőrök és az egyik szakács is. Valóságos egészségügyi katasztrófahelyzet alakult ki ebben az intézményben, ennek hátterében elsősorban a zsúfoltság áll: 1776 rab lakik egy olyan térben, amely csupán 899 ember befogadására lenne alkalmas.

 

A közép-amerikai országokban a tekintélyuralmi vezetési stílus tűnik a járvány megfékezésének legfőbb akadályának, legalábbis erre hívta fel a figyelmet egy miami on-line konferencián José Miguel Cruz salvadori kutató. Elmondta, az úgynevezett Északi Háromszög – Guatemala, Honduras és Salvador – kormányai politikai célokra, populista szellemben használják ki a maguk javára a járványt.

Mint fogalmazott, ebben a helyzetben a nyilvánosság előtt „legláthatóbb” szereplők a politikusok, a katonák és a rendőrök, akik sokkal nagyobb buzgalommal vetik bele magukat a megszorító intézkedések végrehajtásába, mint amennyire azt akár az egészségügyi szakemberek is indokoltnak látnák.

Tömegrendezvényeket szervez a nicaraguai elnök kormánya

Ezen kívül megemlítette Daniel Ortega nicaraguai elnök kormányát, amely tömegrendezvényeket szervez, semmibe véve az egészségügyi szempontból elengedhetetlen társadalmi távolságtartás követelményét.

Egészségügyi szakértők, antropológusok és néprajzkutatók felhívják a figyelmet arra, hogy Latin-Amerikában az indián közösségeket halálos veszély fenyegeti a járvány miatt, mivel az őslakosok korábban nem kerültek érintkezésbe olyan kórokozókkal, mint amilyenekkel a nem indián lakosság.

Brazíliában például 81 ezer indián a „kritikus mértékű sebezhetőség” állapotában van, ha közösségeikbe eljut a vírus, végzetes lehet. Hasonlóképpen veszélyeztetettek a kolumbiai indiánközösségek. Costa Rica szakmai szempontokra összpontosítja figyelmét, saját fejlesztésű teszteket tervez bevezetni lakossága számára.

Carlos Alvarado elnök egy konferencián elmondta: ebben a projektben számos olyan szakértő vesz majd részt, aki a molekuláris biológia, a fiziológia, a virológia, a mikrobiológia, a genetika, a biotechnológia terén tevékenykedik, munkájukban közreműködik több magánintézet, közintézmény és szervezet.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.
(Címlapfotó: CNN Espanol)
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?