Ortodox húsvét: van, ahol az egyházfő kéri az otthonmaradást, az államfő viszont templomba megy

Több mint 260 millió ortodox keresztény ünnepli vasárnap a húsvétot. A hatóságok az országok többségében otthonmaradásra kérte őket az új koronavírus-járványra való tekintettel, de néhol enyhébbek a szabályok, írja az AFP.

Kirill moszkvai pátriárka azt ajánlotta a híveknek, hogy otthonról kövessék a szertartást, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a hivatalos rezidenciáján található kis kápolnában ünnepel. Oroszországban ugyanakkor számos templom nyitva lesz vasárnap, annak ellenére, hogy már közel 36 800 fertőzöttet regisztráltak és 313-an haltak meg a koronavírus okozta szövődmények miatt. Az ország legfertőzöttebb területe a főváros, Moszkvában pedig zárt ajtók mögött zajlik a húsvéti szertartás.A Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus bejelentette, hogy szintén zárt ajtók mögött zajlanak majd a húsvéti szertartások, és interneten közvetítik majd a híveknek, akárcsak Cipruson, Görögországban, Szerbiában, Észak-Macedóniában és Egyiptomban.

A húsvétkor általában zsúfolt Jeruzsálem hétvégén szinte üres volt a járványügyi intézkedések miatt.

Romániában zárva maradnak a templomok, de a papok és az önkéntesek házhoz vihetik a szent fényt és kenyeret, megfelelő távolságot tartva a hívektől.

Bulgáriában viszont nyitva maradnak a templomok, a hívek elmehetnek a húsvéti szertartásra, ha maszkot viselnek, és tartják a megfelelő távolságot a közösség többi tagjától.

Grúziában, ahol eddig hivatalosan 385 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon, a nagyobb templomokban engedélyezték a gyülekezést, a kisebbeket pedig bezárták. A szertartásokon viszont egyetlen politikus sem vesz részt.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő arra kérte a híveket, hogy maradjanak otthon, míg az orthodox egyház arra bátorította őket, hogy szabad ég alatt gyülekezzenek. Ukrajnában egyébként közvetlenül érinti az egyházat a járvány: egy kijevi ortodox kolostorban szinte száz fertőzöttet tartanak számon, és három szerzetes meghalt.

Fehéroroszországban fordított a helyzet: Pável minszki metropolita otthonmaradásra szólította fel a híveket, míg Alexander Lukasenko elnök bejelentette, hogy a kockázatok ellenére el fog menni a húsvéti szertartásra.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?