Orbán: zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

A kormány erkölcsi kötelességének tekintette, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben, az ugyanis elfogadhatatlan és eltűrhetetlen - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) közgyűlésének megnyitóján, Budapesten.

A mai magyar kereszténydemokrata kormánypolitika erkölcsi kötelességének tartotta azt is, hogy bevezesse a holokauszt áldozatainak emléknapját az iskolákban, hogy megalapítsa a Holokauszt Emlékközpontot, hogy állva és fejet hajtva meghallgassa a kaddist abban a parlamenti teremben, ahol korábban a zsidótörvényeket elfogadták, hogy emlékévet szervezzen Raoul Wallenberg tiszteletére, hogy betiltsa a félkatonai szervezetek működését és a diktatúra szimbólumait, és hogy létrehozza a Holokauszt 2014 Emlékbizottságot - sorolta a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar alkotmány valódi védelmet, biztonságot, emberi és közösségi méltóságot ad a velünk élő zsidóságnak és minden más kisebbségnek.

Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy egész Európában, benne Magyarországon is erősödik az antiszemitizmus, majd ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az európai vezetők sikertelen válságkezelése súlyos frusztrációt okoz, felemészti a reményt, így nő a kiábrándultság, a düh, a gyűlölet. Ebben a helyzetben különösen fontosnak tartja világossá tenni: az antiszemitizmus elfogadhatatlan és eltűrhetetlen. A miniszterelnök szavait tapssal fogadta hallgatósága.

Az antiszemitizmus az az állapot, amikor az emberben a gonosz veszi át az uralmat, "és ez a veszély bennünket, keresztényeket is fenyeget" - fogalmazott, közölve: "tudatában vagyunk annak, hogy voltak a történelemben rossz keresztények és rossz magyarok, akik súlyos bűnöket követtek el".

Mindennek fényében a magyar kormány válasza az erősödő európai és magyarországi antiszemitizmusra "a jó keresztények példájának és hagyományának felidézése és felerősítése" - mondta Orbán Viktor.

A WJC az MTI érdeklődésére korábban közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. A Zsidó Világkongresszus véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó embereknél. A háromnapos budapesti rendezvényen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt.

Magyarország szabad ország - folytatta -, így a vendégjogba az is beletartozik, ha a látogatók szóvá teszik azt, ami bántja őket, amit helytelennek találnak. "Az önök vezetői azzal indokolták látogatásukat, hogy a Magyarországon erősödő antiszemitizmusra akarják ezzel felhívni a világ figyelmét. Ha így érzik, jól tették, hogy eljöttek hozzánk, hiszen mindenkinek a segítségére és az összefogására szükség van ahhoz, hogy tenni tudjunk a gyűlölet terjedése ellen" - fejtette ki.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az ország testközelből élte át az antiszemitizmus embertelen pusztítását. "Megtört szívvel hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, ugyanakkor hálát adunk Istennek, hogy a náci és nyilas pusztítás ellenére nálunk autentikus zsidó közösség maradhatott életben" - mondta, hozzátéve: az antiszemitizmus emberek műve, ezért mindenkinek át kell éreznie a saját személyes felelősségét.

A kormányfő beszéde végén megköszönte a magyar és a világ zsidóságának, hogy az elmúlt években többször is kiállt Magyarország és a magyarok nemzeti céljai mellett. "Az ő kiállásuk élő biztatás és bátorítás, hogy van értelme a munkánknak. Van remény arra, hogy a gyermekeink megélhessenek egy olyan korszakot, amelyben az antiszemitizmus ugyanolyan elképzelhetetlen lesz, mint azok a korok, amikor még pestisjárványtól szenvedtek az emberek. (...) Tudjuk, hogy a gonosz diadalához nem kell más, csak hogy a jók tétlenek maradjanak. Mi, magyarok nem vagyunk és nem leszünk tétlenek" - zárta szavait Orbán Viktor.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?