Gesztus a határon túli magyaroknak: új iránytáblákat készít a MÁV

Magyarul is feltüntetik ezentúl az erdélyi – és más határontúli magyar – települések nevét a magyarországi vasútállomásokon, jelentette be a MÁV. A vonatok tehát ezentúl például nemcsak Oradea és Brașov irányába, hanem Nagyvárad és Brassó irányába is fognak közlekedni.

 

A Magyar Államvasutak Zrt. Vujity Tvrtko televíziós riporter kezdeményezésére lépett. A médiaszemélyiség egy múlt heti Facebook-bejegyzésben sérelmezte, hogy a kincses várost Cluj Napoca-ként tüntették fel az egyik budapesti vasútállomáson. Mint a Blikknek felidézte: „Rokonokra vártam a kelenföldi vasútállomáson, amikor azt láttam a menetrendben, hogy a vonat Cluj-Napocából érkezik. Pedig odafért volna magyarul is, hogy Kolozsvár.”

Érvei szerint a magyar feliratnak szimbolikus jelentősége is van, de ugyanakkor gyakorlati oka is, hiszen sok magyarországi nem ismeri a városok neveit: „nem egy és nem két megkérdezett mondta azt például, hogy Oradea szerinte Arad neve”, írta Tvrtko egy szerdai Facebook-bejegyzésben.

Az újságíró felhívása célba ért: a MÁV szerdán jelentette be, hogy készülnek a külföldi járatok új iránytáblái. „Szeptember elejétől a villanyújságokon magyar néven is megjelenítik a kárpát-medencei városokat! Így például Cluj-Napoca mellé a jövőben odaírják, hogy Kolozsvár, Košice mellé, hogy Kassa, Novi Sad mellett Újvidék is szerepel majd, Ужгород mellett pedig az Ungvár nevet is feltüntetik” – közölte Vujity Tvrtko, aki üdvözölte a MÁV döntését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?