Kelemen Hunor kitiltási botránya: közösen tiltakozik a KMKSZ és az UMDSZ

Ukrajna megsértette az általa is ratifikált kisebbségvédelmi nemzetközi keretegyezményt és a Romániával kötött alapszerződést azzal, hogy 2020 októberéig kitiltotta az országból Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét – fogalmazott a Petro Porosenko ukrán elnöknek címett közös levelében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke.

A kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezeteinek vezetői közösen tiltakoztak és kértek magyarázatot „az ukrán hatóságok durva és indokolatlan lépésére” – írja a Kárpáti Igaz Szó című lap online kiadása.

Mient beszámoltunk róla, szombat reggel a Záhony–Csap határátkelőhelyen az ukrán határőrök indoklás nélkül visszafordították Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki a KMKSZ jubileumi kongresszusára volt hivatalos, az útlevelébe pedig belepecsételték, hogy másfél évig nem léphet be a szomszédos ország területére.

Az RMDSZ-elnök a bukaresti ukrán nagykövettől és a román Külügyminisztériumtól is magyarázatot kért a barátságtalan gesztusra: előbbi azt állította, hogy Kelemen Hunort már korábban kitiltották Ukrajnából, amikor egyszer magyar útlevéllel próbált átjutni a határon (ami az RMDSZ-elnök szerint valótlanság), a bukaresti külügy pedig szűkszavű közleményében hárított, és azt írta, hogy a politikus forduljon az ukrán igazságszolgáltatáshoz. Ezzel szemben a magyar Külügyi és Külgazdasági Minisztérium bekérette a budapesti ukrán nagykövetet, és kifejezte nemtetszését, amiért egy magyar nemzetiségű politikussal így jártak el az ukrán hatóságok. Információink szerint Kelemen Hunor ezen a héten személyesn is konzultál Teodor Meleșcanu külügyminiszterrel, mert szerinte „nem hagyható szó nélkül, hogy egy román diplomata útlevéllel rendelkező parlamenti képviselőt minden magyarázat nélkül ilyen bánásmódban részesítsen az ukrán állam”.

Brenzovics László és Zubánics László a személyesen Petro Porosenkónak, továbbá Pavlo Klimkin külügyminiszternek és Vaszil Hricaknak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) első emberének írt levélben kér magyarázatot arra, hogy milyen okból kifolyólag tiltották ki Ukrajnából Kelemen Hunort. Megrökönyödésüknek adtak hangot és arra kérték a címzetteket, hogy adjanak magyarázatot a nagy diplomáciai botrányt okozó tettre, tárják fel, hogy a romániai magyar politikus mit követett el Ukrajna ellen, amiért a legszigorúbb eljárást foganatosították vele szemben.

Brenzovics és Zubánics emlékeztette az ukrán állam vezetőit, hogy ezzel a cselekménnyel súlyosan megsértették a nemzeti kisebbségek védelméről szóló nemzetközi keretegyezményt, amihez Ukrajna is csatlakozott, továbbá az ukrán hatóságok durva és indokolatlan lépése ellentétes a Kijev és Bukarest közötti alapszerződéssel is, ami súlyosan megterhelheti a két szomszédos ország szintén nem felhőtlen viszonyát.

A KMKSZ és az UMDSZ vezetője arra is kitért, hogy amennyiben megalapozatlan volt az RMDSZ elnökének kitiltása, abban az esetben meg kell nevezni azokat a személyeket, akik egyrészt a külügyminisztérium, másrészt az SZBU részéről felelősek a történtekért, s velük szemben a törvény teljes szigorával kell eljárni, az ukrán állami szerveknek pedig bocsánatot kell kérniük az érintett erdélyi magyar politikustól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?