Oroszország bekebelezné ezt az európai országot?

A Kremlt emelni akarja a Minszknek szállított nyersolaj árát, és Aljakszandr Lukasenka szerint ez része a törekvéseknek, amelyekkel rá akarják bírni országát, hogy csatlakozzon Oroszországhoz.

"Értem én, hogy mit jelent: megkapjátok az olajat, de számoljátok fel az országotokat, és csatlakozzatok Oroszországhoz" – mondta.

Vlagyimir Putyin és Lukasenka decemberben összeszólalkozott az Eurázsiai Gazdasági Unió ülésén, ahol a fehérorosz elnök bírálta Moszkvát az energiahordozók árának tervezett emelése miatt. Putyin azt mondta, Fehéroroszország még így is jóval alacsonyabb áron fogja kapni az energiahordozókat, mint mások, és mélyebb integrációra van szükség a két ország közötti árak kiegyensúlyozása érdekében.

Lukasenka pénteken Vlagyimir Zsirinovszkij ultranacionalista orosz képviselőt említette név szerint, mint aki Fehéroroszország bekebelezését javasolta. "Erre soha nem fog sor kerülni" – mondta.“A szuverenitás számunkra szent dolog."

A 10 milliós köztársaságot majd negyedszázada vaskézzel irányító Lukasenka az orosz kölcsönöktől és az olcsó energiaáraktól függ, hogy működtetni tudja az ország szovjet típusú gazdaságát.

A fehérorosz elnök engedett a nyomásnak, hogy orosz légi támaszpontot nyissanak fehérorosz területen, arra hivatkozva, hogy a két ország közötti szoros katonai kapcsolatok ezt szükségtelenné teszik. A terv sokakat megijesztett Fehéroroszországban. Attól tartottak, hogy Moszkva a létesítménnyel ellenőrzése alá vonhatja az országot, ahogyan a Krím félszigettel tette. Annak annektálásához a Fekete-tengeri Flottát használta fel.

Lukasenka kirohanásai és figyelmeztetései ellenére azt mondta, szoros szövetséget kíván fenntartani Oroszországgal. Nem áll szándékában kiszámlázni Oroszországnak a két fehéroroszországi katonai létesítmény – egy megfigyelőállomás és egy haditengerészeti kommunikációs központ – használatát, és ezeket Moszkva továbbra is ingyenesen veheti igénybe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?