A kolozsvári Dónát-szobor költöztetésére írtak ki pályázatot

Kolozsvár önkormányzata több év után úgy döntött, a jó ideje magánterületen lévő Dónát-szobrot közterületre költözteti. A barokk emlékművet a Néprajzi Múzeum Hója-erdei részlegének előterében helyeznék el, a restaurálás és költöztetés hozzávetőleges értéke 38 ezer lej. Március 18-áig lehet letenni ajánlatokat a munkálatok elvégzésre a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnál. Az önkormányzati közlemény szerint az a cég nyeri meg a kiírást, amelyik a legalacsonyabb árat szabja meg.

A legenda szerint, a Kolozsvár melletti Hója-erdőben élt egy Dónát nevű pásztor. Egy éjszaka arra lett figyelmes, hogy a törökök nekiláttak átvágni a hegyet, hogy a Szamost a Nádas terére vezessék, hogy ne legyen Kolozsvárnak ivóvize. Lélekszakadva befutott a városba, beszámolt az eseményről a városházán, majd kimerültségében holtan összerogyott. A városvédők hamar intézkedtek és még időben sikerült elkergetni a török seregeket, bár a hegy már ketté volt vágva, ez ma is a Törökvágás nevet viseli.. Hálából egy szobrot készítettek Dónátról, amelyet a Hója-erdő aljában állítottak fel. A legendák szerint a szobor minden éjszaka leszáll a talapzatáról, körülnéz nincs-e valami baj. Korsóját megmeríti a Szamosban és úgy tér vissza.

A mondának több változata is létezik. Egyikben a nyáját legeltető Dónát a várost megsarcolni akaró, titkon a falak alá húzódó török sereget vesz észre. Megfújja kürtjét, életét áldozva riasztja az őrséget, a békén alvó polgárokat. A legújabban Dónát már huszárkapitány, a törököt megfutamító kolozsvári lovascsapat vezére.

Kapcsolódók

Kimaradt?