Kína-csúcs: a találkozó fontos eleme az EU-val való kapcsolatnak

A kelet-közép-európai országok és Kína közötti együttműködés az Európai Unió, valamint a távol-keleti ország kapcsolatának fontos eleme - jelentette ki Li Ko-csiang kínai miniszterelnök kedden Bukarestben.

A kínai kormányfő Victor Ponta miniszterelnökkel közösen nyilatkozott a sajtónak, miután véget ért a KKE-Kína-csúcs Bukarestben. Ponta bejelentette, hogy a csúcstalálkozón a részt vevő országok aláírtak egy úgynevezett útmutatót, amely tartalmazza az együttműködésük főbb irányvonalait és a kölcsönös érdekeiket. A felek vállalták, hogy népszerűsítik a kölcsönös beruházásokat, és fejlesztik a kereskedelmi kapcsolataikat.

A kínai miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az elfogadott útmutató az egyenlőség, a kölcsönös tisztelet és az azonos bánásmód elvein alapszik. Kiemelte: a KKE-országok és Kína együttműködése bővíti Kína és az EU kapcsolatait, amely valamennyi fél számára hasznos.

Annak szükségességét hangsúlyozta, hogy a KKE-Kína-csúcs országainak a vállalkozásai minél jobban megismerjék egymást a kölcsönös érdekekre alapozva, és ennek érdekében a hatóságoknak meg kell teremteniük az együttműködésükhöz szükséges kedvező légkört.

Ponta kifejtette, hogy az útmutató egyebek között az infrastrukturális beruházások, a kis- és középvállalkozások, a mezőgazdaság, a vasúti szállítás és a telekommunikáció területén jelöl ki együttműködési irányokat. Célul tűzték ki, hogy 2014-ben a csúcstalálkozó országai kölcsönösen népszerűsítik befektetéseiket, üzleti érdekeiket, ennek érdekében több rendezvényt szerveznek, és évente sor kerül az üzletembereket tömörítő gazdasági fórumra, amelyet a bukaresti KKE-Kína-csúcs alkalmából is megtartottak.

Ponta is hangsúlyozta, hogy a bukaresti csúcstalálkozó kiegészítő eleme az EU és Kína stratégiai kapcsolatrendszerének. A csúcstalálkozón szóba került az állampolgárok szabad mozgásának megkönnyítése és a turizmus ösztönzése - mondta Ponta.

A bukaresti csúcstalálkozón Kína és a házigazda Románia mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia miniszterelnöke, valamint Lettország külügyminisztere vett részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?