Megtartotta alakuló ülését a szenátus

Újraválasztották a szenátus elnöki tisztségébe Crin Antonescut, a választásokon győztes Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnökét a parlament felsőházának szerdai alakuló ülésén. A szenátus elnöki tisztségére a politikus egyedüli jelöltként pályázott.

A december 9-én megválasztott, 176 tagúra bővült szenátus tagjai a mandátumigazolás után egyenként letették a hivatali esküt, majd megválasztották a házbizottság tagjait, köztük Verestóy Attila háznagyot, akit az RMDSZ jelölt a testületbe.szen masolat

Az új képviselőház is megkezdte tevékenységét, de szerdán csak a mandátumigazolást fejezték be a honatyák. Az eskütételre csütörtökön kerül sor: ez várhatóan 7-8 órát vesz majd igénybe, tekintettel arra, hogy a 412 tagúra bővült alsóház tagjai is egyenként járulnak a szószékhez letenni az esküt.

A két ház első együttes ülésére a tervek szerint pénteken kerül sor, amikor az új kormány programjáról és összetételéről szavaznak a honatyák. Előtte azonban az új kormány mind a 27 miniszterét meg kell hallgatnia a két ház egyesített szakbizottságainak, amelyek még meg sem alakultak.

Kimaradt?