Lapértesülések: körvonalazódik az RMDSZ-USL koalíció

Elvi egyezség született szerda este az RMDSZ és a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői között a közös kormányzásról. A Mediafax úgy tudja, nem kizárt, hogy az RMDSZ-nek minisztere is lesz az új kormányban, a HotNews szerint csak államtitkári tisztségekre számíthat.

Utóbbi portál szerint a posztokét cserében Kelemen Hunorék támogatják majd Victor Ponta miniszterelnöki kinevezését az államfővel tartandó konzultációkon. „Szükségünk van az RMDSZ-re Ponta kinevezéséhez és az alkotmány módosításához. Adnunk kell ezért valamit cserében, de nem minisztériumokat” – mondta a HotNewsnak a tárgyalások egyik név nélkül nyilatkozó résztvevője.

Kelemen Hunor szövetségi elnök Borbély László politikai alelnök társaságában tárgyalt az USL vezetőivel: Victor Pontával, Crin Antonescuval és Daniel Constantinnal. A politikusok a találkozóról csak annyit árultak el, hogy a hamarosan összeülő új parlament tisztségeinek elosztásáról egyeztettek.huinorponta

Kelemen: még nem dőlt el semmi

Kelemen az egyeztetések után az MTI-nek azt nyilatkozta: nem dőlt még el, hogy az RMDSZ kormányon lesz, ellenzékben vagy parlamenti támogatást biztosít az USL-kormánynak, de a magyarság érdeke az, hogy bele tudjon szólni az közösséget is érintő fontos döntésekbe. "Mi azt szeretnénk, hogy olyan döntések szülessenek a következő esztendőkben, amelyek során figyelembe veszik az erdélyi magyar közösség érdekeit" - mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor rámutatott, az RMDSZ természetesnek tartja, hogy az alakítson kormányt, aki megnyerte a választásokat, és mivel Victor Ponta az USL jelöltje, azt is természetesnek tartja, hogy az államfő őt bízza meg kormányalakítással. "Az a gesztus, amit az USL vezetői tettek, azt jelenti, hogy párbeszédet kívánnak folytatni a magyar kisebbség legitim képviselőivel, RMDSZ-szel, egészen odáig elmenően, hogy a kormányzati szerepvállalás is szóba jöhet" – jelentette ki az MTI-nek. Az RMDSZ és az USL vezetői várhatóan jövő héten ülnek le újra tárgyalni – tette hozzá.

Még mindig morognak a liberálisok. „Soha nem szavaznék meg olyan kormányt, amelyben az RMDSZ is rész vesz” – jelentette ki szerdán Ludovic Orban. A liberális képviselő 2009-ben a magyar érdekvédelmi szervezet megszegte a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött egyezséget, és lehetővé tette a második Boc-kabinet megalakítását. Orbannak az sem tetszik, hogy szerinte az RMDSZ bojkottálta az államfő leváltásáról szóló referendumot. Az RMDSZ bevonását a korábban több liberális politikus ellenezte, élükön Crin Antonescu pártelnökkel.

Ponta: a kormányfő kinevezése után egyeztetünk

A román sajtónak nyilatkozva Ponta nem zárta ki az RMDSZ bevonását a kormányzásba, de távozásakor jelezte, hogy az USL-ben még nem született testületi döntés az RMDSZ-szel való együttműködésről és annak tartalmáról. A miniszterelnök szerint szerdán az USL a parlamenti tisztségek elosztásáról egyeztetett az RMDSZ-szel. Mint mondta, egy esetleges koalíciós megállapodásról csak a kormányfő kinevezése után lehet szó.

"Amikor ilyen arányú győzelmet aratsz, akkor bölcsességet és toleranciát kell tanúsítanod: az USL nem egy elnyomó többség és nyitott mind a nemzeti, mind a politikai kisebbségekkel szemben" - hangsúlyozta Ponta. Hozzátette: nem kérte az RMDSZ-től, hogy támogassa miniszterelnöki jelölését, mint mondta, ez akkor merült volna fel, ha az USL nem szerzett volna ekkora többséget.

Crin Antonescu, az USL liberális társelnök szerint szerda este informális találkozót tartottak a felek. Mint mondta, a szakbizottsági helyek elosztásáról, az új parlamentben alkalmazandó úgynevezett politikai algoritmusról tárgyaltak.

Az USL-t a három társelnök, Victor Ponta, Crin Antonescu és Daniel Constantin mellett Sebastian Ghiţă szociáldemokrata képviselő, illetve két liberális politikus, Eduard Hellvig és Dan Radu Ruşanu képviselte. Lapértesülések szerint az esti találkozót a nap folyamán egy informális RMDSZ-USL találkozó előzte meg. Kelemen Hunor délelőtt az RMDSZ új parlamenti frakcióinak tagjaival tárgyalt.

Mint ismert, Victor Ponta kormányfő már a választások éjszakáján felajánlotta az együttműködés lehetőségét Kelemen Hunornak, akkor még a közös kormányzás lehetősége is felmerült. A szavazatszámlálás után kiderült, az USL megszerezte a mandátumok kétharmadát, így egymaga akár az alkotmány módosítására is képes.

 

Kimaradt?