A szenátus elnöke nem akar „ügyészköztársaságot”

Bírálta szombaton Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök Klaus Johannist, amiért az államfő nemtetszését fejezte ki a Varujan Vosganian elleni bűnvádi eljárás ügyében született döntés miatt.

Mint ismert, a felsőház nem engedélyezte az ügyészségnek, hogy bűnvádi eljárás indítson a korrupcióval gyanúsított liberális politikus ellen. Klaus Johannis ezt a döntést csalódottan fogadta, majd a Facebook-oldalán a honatyák és volt miniszterek elleni bűnvádi eljárás, illetve letartóztatásuk leegyszerűsítését sürgette. „A korrupcióval szemben toleráns parlamenttel szemben bizalmatlanak maradnak a polgárok” – írta az államfő.

Szombati közleményében Călin Popescu-Tăriceanu azzal vádolja Klaus Johannist, hogy hasonlít elődjéhez, Traian Băsescuhoz, mert a volt államfőhöz hasonlóan elvárja, hogy az állami intézmények az elnöki hivatalból érkező utasítások szerint cselekedjenek.

A házelnök a Vosganian elleni eljárásról született szenátusi döntést azzal magyarázta, hogy az ügyészek nem egy korrupciós ügy, hanem egy politikai döntés miatt vizsgálódnak a volt gazdasági miniszter ellen, amelyről kormányhatározat is született. Tăriceanu szerint ha a szenátor elleni eljárást engedélyezik, az precedenst teremtett volna arra, hogy a kormány bármely döntését a jövőben az ügyészek kivizsgálhassák, és ezáltal Románia „ügyészköztársasággá” változzon.

A volt gazdasági minisztert hivatali visszaéléssel, szervezett bűnözői csoport létrehozásával és sikkasztásban való bűnrészességgel gyanúsítják amiatt, hogy több tisztségviselővel együtt indokolatlanul biztosítottak kedvezményesen földgázt egy hazai vállalkozó, Ion Niculae műtrágyagyárának, s emiatt veszélybe sodorták Románia energiabiztonságát, mert abban az időszakban nem tárolhattak elegendő tartalék nyersanyagot a tározókban.

Ismeretes, hogy a szenátusi döntést követően a Nemzeti Liberális Párt vezetőinek sürgetésére Varujan Vosganian kilépett a PNL-ből. A liberálisok a felsőház döntését "balesetnek" nevezték, bár valószínűsíthető, hogy többen közük a bűnvádi eljárás megkezdése ellen szavaztak.

Kapcsolódók

Kimaradt?