Népszavazás: napi ezer aláírás gyűl Háromszéken

Háromszéken naponta ezer aláírást gyűjtenek a fejlesztési régiókról szóló népszavazáshoz kiírása érdekében. Kovászna megyében az RMDSZ által kezdeményezett aláírásgyűjtő akcióhoz csatlakozott az Magyar Polgári Párt (MPP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) is. Az összefogás sikerességét bizonyítja, hogy egy hét alatt hétezer támogató látta el kézjegyével az RMDSZ által megfogalmazott kérdőívet.

A kezdeményezők tervei szerint december 8-án szerveznének népszavazást Hargita, Kovászna és Maros, illetve Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben. A székelyföldi megyék lakóitól azt kérdeznék: „Egyetért-e azzal, hogy Hargita, Kovászna és Maros megye egy fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal?”

Az aláírásgyűjtő akció első hetének eredményét kiértékelve Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök, az RMDSZ megyei vezetője kifejtette: „Kovászna megyében naponta ezer aláírás gyűl össze, ez azt mutatja, hogy kezdeményezésünk megegyezik az emberek véleményével. Azt szeretnénk, amit az Európai Unióban is pontosan értenek: mi mondjunk véleményt saját jövőnkről.”

A régiós szintű referendum kiírásáról a megyei tanácsok döntenek, az erről szóló határozattervezet napirendre tűzéséhez a lakosság öt százalékának aláírására van szükség. Háromszék esetében ez 9 312 személyt jelent, de a három magyar szervezet összefogásával október 14.-ig várhatóan ennél több is összegyűl.

A jogszabályok szerint, ha a prefektúra a bíróságon óvja meg a megyei tanácsnak a népszavazás kiírását illető határozatát, a referendumot csak a bírósági ítélet után szervezhetik meg. A parlament azonban akkor sem köteles módosítania a fejlesztési régiók határain, ha a népszavazáson feltett kérdésre a lakosság többsége igennel válaszol, a kezdeményezők ellenben a népakaratot bizonyító eredményt érvként használhatják a székelyföldi régió kialakításáról szóló vitán.

Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester, az RMDSZ helyi elnöke korábban rámutatott: a népszavazáson azért a fejlesztési régióról kérdeznek, mert ezt az alaptörvény is tartalmazza, így nem mondhatják rá, hogy a kérdés feltevése alkotmányellenes. A székelyföldi fejlesztési régió kialakításának politikai tétje pedig az, hogy a kormány később közigazgatási szerepkörrel ruházhatja fel a fejlesztési régiókat. Kiszámolták azt is, hogy ha a három székely megye egy fejlesztési régiót alkot, a 2014-2020-as Európai Uniós költségvetési ciklusban 180 millió eurót hívhat le pályázati alapokból.

Kapcsolódók

Kimaradt?