PSD: az RMDSZ közpénzen kampányolna a népszavazásokkal

Pénzkidobás az RMDSZ által kezdeményezett népszavazás, a szövetség közpénzen akar kampányolni – vélekedett egy pénteki kolozsvári sajtótájékoztatón Cătălin Ivan, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője.

Cătălin Ivan szerint az RMDSZ által hat megyében kezdeményezett népszavazást nem lehet megakadályozni, de az csak konzultatív jellegű, eredménye nem releváns. „A régiókat nem helyi népszavazások alapján alakítjuk ki, mert az új román területi adminisztratív gondolkodásnak koherensnek és nemzetinek kell lennie” - idézte a Mediafax hírügynökség a szóvivőt.

Hozzátette, hogy már most borítékolható, mi lesz a népszavazás eredménye, és ezt a kezdeményezők is tudják. „Közpénzből szerveznek választási kampányt. Tettetik magukat, hogy a magyar közösség érdekében dolgoznak. Nem hiszem, hogy a pénzkidobással sokat nyernének” - jelentette ki Catalin Ivan.

Azt is hozzátette, ha egy megyei önkormányzat jónak látja, hogy népszavazásra költse azt a pénzt, amit másra is fordíthatna, az az illető testületet minősíti.

Elutasító hangnemben reagált korábban a Maros megyei önkormányzat elnöke is a kezdeményezésről. A szintén kormányon levő Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott Ciprian Dobre kijelentette: „lehetetlen és törvénytelen” lenne egy Maros megyei népszavazást kiírni arról, hogy Maros, Hargita és Kovászna megye alkosson önálló fejlesztési régiót. A tanácselnök elmondta, a területi kérdések országos jelentőségűek, ezekről csak országos népszavazást lehet tartani. Hozzátette azonban, hogy ha az RMDSZ összegyűjti a megyében a szükséges 25 ezer aláírást, akkor az önkormányzati testület megvizsgálja a kérdést.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán jelentette be, hogy a szövetség elkezdi az aláírásgyűjtést Erdély hat megyéjében annak érdekében, hogy december 8-án a székelyföldi és partiumi megyékben helyi népszavazásokat lehessen kiírni a fejlesztési régiók átalakításáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?