Az MPP támogatja az RMDSZ által szorgalmazott népszavazásokat

A Magyar Polgári Párt (MPP) támogatja a székelyföldi és a partiumi fejlesztési régió létrehozását szorgalmazó megyei népszavazások kiírását, és az RMDSZ által elindított, ezt támogató aláírásgyűjtést - közölte csütörtöki közleményében a párt.

Az MPP abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy a népszavazás-kezdeményezés jelentős lépés lehet mind a székelyföldi, mind a partiumi régió kialakítása felé vezető úton. „A népszavazás eredményeként világosan kirajzolódnak majd azok a területek, amelyek együvé tartoznak!” - fogalmaz a Biró Zsolt pártelnök által jegyzett közlemény.

„Programunkban megfogalmazott alapelv, hogy az aszimmetrikus regionalizmust - minden régió saját maga dönt mennyi hatáskört tart magánál a kötelező „állami” feladatokon kívül - és a történelmi régiók visszaállítását tekintjük Románia számára a területi-politikai közösségek legmegfelelőbb keretének” – áll a közleményben.  A dokumentum szerint a régiókat politikai egyeztetéssel, népszavazások útján történő konzultációval, a létező történeti, kulturális és kisebbségi identitások tiszteletben tartásával és az Európai Unió regionalizmusának, valamint regionális politikáinak figyelembe vételével kell kialakítani.

Az aláírásgyűjtés az MPP szerint arra is remek alkalom, hogy felhívják a figyelmet a Székelyek Nagy Menetelésének jelentőségére, és toborozzák a résztvevőket a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett október 27-ei eseményre.

Kapcsolódók

Kimaradt?