A jó politikai kommunikáció receptje Kelemen Hunor szerint

Kihívást jelent manapság meggyőzni a választókat arról, hogy bízzanak a politikusokban, a pártok programjában, mert nagyon sok a kiábrándult ember. Ebben segít a jó kommunikáció – jelentette ki vasárnap Püspökfürdőn, a MIÉRT Akadémia utolsó napján tartott előadásában Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi elnöke a politikai kommunikációról értekezett fiatal hallgatóságának, példákkal tarkítva mondanivalóját. Elöljáróban elutasítóan szólt arról, hogy sokszor a politikusokat marketinges megközelítésben termékekhez hasonlítják, amelyeket a piacon értékesíteni kell. „Én ezt a felfogást nem szeretem. A politikus ugyanis kommunikációnak a része is, nem csak a tárgya” – jelentette ki.

Kelemen előadásában száma vette a politikai kommunikáció fontosabb eszközeit, melyek közül elsőként a beszédet említette. Felhívta a figyelmet, a jó politikus mindig ahhoz a célcsoporthoz igazítja a beszédét, amelyhez szólni kíván. „Mindenkit más érdekel és más szinten” – magyarázta.

Az RMDSZ elnöke a közleményeket a politikai kommunikáció legegyszerűbb eszközének a politikai nyilatkozatokat nevezte, amely médián keresztül mindenkihez eljuttatható. Az interjúról, mint kommunikációs módozatról pedig megjegyezte: fontos, hogy a politikus tudja, milyen üzenetet szeretne eljuttatni a nyilvánossághoz úgy, hogy közben a feltett kérdéseket is megválaszolja.

Kelemen szerint a politikai kommunikáció további eszköze a vitahelyzet is. Fontosnak nevezte, hogy a politikus a vitahelyzetben is a saját célközönségének beszéljen. Felidézte első ilyen jellegű tapasztalatát 1997-ből, Marius Tucă televíziós újságíró műsorából, amelyben RMDSZ-es politikusként, kulturális államtitkárként vett részt a háromszéki Demeter Jánossal együtt. „Ez lesújtó tapasztalat volt. Március 15-e volt a téma. Nacionalista történészek felmosták velünk a padlót. Nem azért hívtak vitázni, hogy körbejárjanak egy kérdést, hanem hogy keresztbefeszítsenek” – fogalmazott.

Az RMDSZ elnöke hallgatóságának azt is tanácsolta: ha sajtótájékoztatót készülnek tartani, legfennebb két-három témát válasszanak ki. „Ebben az esetben pontos megfogalmazással társítva a kevés üzenet többet jelent” – jegyezte meg. Megemlítette, hogy a politikusnak „sokszor unásig” meg kell ismételnie mondanivalóját, ha azt akarja, hogy eljusson a választókhoz, kampány idején pedig az üzenet ismétlését „csúcsra kell járatni”.

Előadása zárásaként Kelemen megjegyezte: kommunikálhat egy politikus zseniálisan is, mert ha nem mennek el az emberek szavazni, akkor kárba veszhet a munkája.


 

 

Kimaradt?