Korodi Attila: Verespatak még nem lefutott ügy

Lehetnek még meglepetések a képviselőházban a Verespatak-törvényről történő szavazáskor – véli Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter.

A politikust annak kapcsán kérdeztük, hogy a liberálisok hétfőn kihátráltak a ciános technológiájú aranykitermeléssel kapcsolatos jogszabály mögül, és ennek nyomán Victor Ponta kormányfő közölte: a törvényt el fogja utasítani a parlament.

„Szerintem a szociáldemokraták nem hátráltak ki még testületileg a tervezet mögül. Eddig csak a liberálisoknál született erről politikai döntés” – mondta az RMDSZ-es képviselő. Korodi a liberálisok meghátrálását azzal magyarázza, hogy Crin Antonescu pártelnök megijedt a közvélemény-kutatásoktól és attól, hogy a Verespatak-törvény mekkora társadalmi rétegeket vitt utcára.

„Ne feledjük, Crin Antonescu az USL hivatalos államfőjelöltje. Rájött arra, hogy a Verespatak-törvény komoly hátrányt jelenthet számára az elnöki kampányban. Ezért meglépte azt, ami esetleg megléphető most, bevállalva azt, hogy az USL-n belül szembementek a szociáldemokratákkal” – magyarázta a masozl.ro-nak Korodi.

Az RMDSZ-es képviselő emlékeztetett arra, hogy a törvény ejtéséről szóló miniszterelnöki bejelentés után Victor Ponta pártbeli kollégája, Valeriu Zgonea házelnök kijelentette: már javasolta a parlamenti politikusoknak, hogy minél nagyobb számban látogassanak el Verespatakra, s a látottak függvényében döntsenek a törvényről.

„Ezért gondolom azt, hogy a képviselőházban még fordulat lehet” – összegzett Korodi.

Kapcsolódók

Kimaradt?