banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tőzsdei szakértő: nem manipulálták a piacot Marcel Ciolacunak a verespataki perrel kapcsolatos kijelentései

Az év elején megsokszorozódott a Gabriel Resources részvényeinek az értéke, de a befektetők nem vásárolták őket.

Nem manipulálták a román politikusok a Gabriel Resources tőzsdei árfolyamát, állítja egy tőzsdei tanácsadó cég, az Atheneum Advisors alapítója. Korábban az ellenzék azzal vádolta a kormány tagjait, főleg pedig Marcel Ciolacu miniszterelnököt, hogy a verespataki pernek Románia számára kedvezőtlen kimenetelére utaló nyilatkozataikkal mesterségesen feltornászták a kanadai cég részvényeinek az árfolyamát. Cătălin Drulă, az USR elnöke fel is jelentette ezért Marcel Ciolacut a DNA-nál.A torontói tőzsde | Fotó: Wikipedia

A torontói tőzsdén jegyzett Gabriel Resources részvényeinek a száma 1 milliárd, mondja Bogdan Mugescu. Januárban és februárban, amikor az árfolyamuk meredeken emelkedett, a teljes állománynak a töredéke, mindössze 7-8 millió részvény cserélt gazdát. Ezekkel 50-60 centes áron kereskedtek, a forgalom tehát összesen néhány millió dollárt tett ki.

„Ráadásul a befektetők legnagyobb része befektetési alap és intézmény, melyek nem foglalkoznak spekulációval” – idézi a Hotnews Bogdan Mugescut. Véleménye szerint a spekulációs vád már csak azért is alaptalan, mivel a cég keresetét elutasító ítélet bejelentését követően a részvények értéke 90 centről 5 cent alá esett.

„Nem hiszem, hogy beszélhetünk a piac manipulálásáról. (…) A bukaresti kormánypárti politikusok szerettek volna a haza megmentőinek szerepében tetszelegni, akik vigyáznak a románok pénzére, ezért ijesztegettek” – véli a tőzsdei szakember.

Január és február folyamán Marcel Ciolacu és Marcel Boloș pénzügyminiszter is belengette, hogy Románia valószínűleg több milliárd euró kártérítést kell fizessen a Gabriel Resources vállalatnak, amiért az nem kapta meg a verespataki arany kitermeléséhez szükséges engedélyeket, s így meghiúsult a beruházás. A kanadai cég 6,6 milliárd dolláros kártérítést követelt.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?