banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Korodi Attila a Verespatak-ügyről: nagy volt a nyomásgyakorlás, én mindig a környezetvédelmi jogszabályok oldalán álltam

Kellemes meglepetésnek nevezte Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter, hogy Romániának sikerült nyernie a Verespatak-perben.

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva a volt RMDSZ-es tárcavezető rámutatott, mindvégig tudta, hogy a környezetvédelmi jogszabályok nem a Verespatakon ciántechnológiával aranyat kitermelni kívánó vállalatnak kedveznek, de egy nemzetközi kereskedelmi választottbíróság döntését több tényező is befolyásolhatja, ezért kellemes meglepetésként érte a Románia számára kedvező ítélet.

Korodi elmondta, első környezetvédelmi miniszteri megbízatásának végén őt is beperelte a vállalat, arra hivatkozva, hogy nem tartotta tiszteletben a törvényt, amikor a településrendezési engedéllyel kapcsolatos problémák miatt felfüggesztette a vállalat környezeti hatástanulmányát. A cég azt a pert is elvesztette – idézte fel Korodi. Hozzátette, abban az időben „nagy volt a nyomásgyakorlás”, hogy a környezetvédelmi jogszabályok betartása nélkül is hagyják a céget folytatni a tevékenységét.

Fotó: UNESCO Romániai Bizottság Facebook oldala

A volt tárcavezető hangsúlyozta, mindig is a verespataki aranybánya-beruházás ellenzői közé tartozott, mert a környezetvédelmi törvények oldalán áll.

„A mostani siker néhány kitartó ember munkájának köszönhető, akik kiálltak a törvények mellett. Örülök, hogy én is ehhez a csoporthoz tartoztam. Eltelt 16 év, és az elmúlt hetekben aggódtam a híreket hallgatva, nem magam, hanem a román állam miatt. Abban biztos voltam, hogy jó döntéseket hoztam” – szögezte le.

Az ítélet esetleges megfellebbezésének lehetőségét firtató kérdésre Korodi azt válaszolta, ezt nem kívánja kommentálni, de szerinte már nincs esélye a győzelemre a vállalatnak. „Néha úgy éreztem, azért is játszik olyan keményen a cég, hogy nyerjen a tőzsdén” – tette hozzá.

A volt miniszter ugyanakkor dicsérte a Crenguţa Leaua ügyvéd vezette szakembercsapat munkáját. „Rendkívüli dolgot vittek végbe, a törvény betűjét szigorúan követve sikerrel képviselték az ügyet egy, az európai valóságtól teljesen idegen terepen” – nyomatékosította.

A kormány pénteken késő este jelentette be, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) választottbírósága Romániának adott igazat a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt a Gabriel Resources által indított kártérítési perben. A döntés szerint Romániának nem kell kártérítést fizetnie a pert kezdeményező Gabriel Resources Ltd. és Gabriel Resources (Jersey) vállalatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?