banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Cioloş: az EU-nak pénzügyileg is támogatnia kellene a Verespatakhoz hasonló térségeket

A REPER párt azt szeretné, hogy az EU a következő európai parlamenti ciklusban pénzügyileg is támogassa a Verespatakhoz hasonló térségeket, mivel ezek az európai örökség részét képezik – jelentette ki egy csütörtöki strasbourgi sajtóbeszélgetésen Dacian Cioloş.

A REPER jelöltlistáját megnyitó európai parlamenti képviselő elmondta, hogy Verespatak térségének támogatása pártja választási programjának tíz legfontosabb prioritása között szerepel. Hozzátette, hogy kanadai Gabriel Resources vállalat által indított kártérítési eljárás megnyerése után a román hatóságoknak alternatívákat kell javasolniuk az erdélyi község lakóinak.

Fotó: Agerpres

Cioloş emlékeztetett arra, hogy az aranykitermelés elkezdése körüli viták a Verespatak közösségének feje felett zajlottak. „Nagyon kevés szó esett arról, hogy a településnek milyen alternatívái vannak, és hogyan lehetne a térséget felzárkóztatni. Remélem, ez lesz az egyik kampánytéma” – mondta a politikus.

Szerinte több olyan uniós forrás is van, amelyet Románia felhasználhatna a térség fejlesztésére. Példaként említette a „különböző európai regionális fejlesztési, humánerőforrás, környezetvédelmi és energiaügyi programokat”. Úgy vélekedett, hogy a román kormány már eddig is kihasználhatta volna ezeket a lehetőségeket a térség felzárkóztatására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?