Tizenegy bankot bírságolt meg a fogyasztóvédelem

Mindegyik ellenőrzött pénzintézet ugyanúgy, a hosszú lejáratú hitelek kamataival verte át az ügyfeleket.

Szabálytalanul számítja ki a magánszemélyeknek nyújtott hitelek után fizetendő kamatokat a bankok többsége. Ez volt a következtetése a fogyasztóvédelem (ANPC) által végzett ellenőrzésnek. Az ellenőröket elsősorban a 10 évesnél hosszabb futamidejű hitelek érdekelték.Fotó: Kiss Gábor

Az intézmény munkatársai 11 pénzintézetnél (ING, First Bank, OTP, Alpha Bank, Transilvania Bank, Raiffeisen Bank, BCR, BRD, Unicredit, Patria Bank, Credit Europe Bank) vizsgálódtak, s mindenhol szabálytalanságokat állapítottak meg. A szabálytalanul eljáró bankokra 550 ezer lej értékű bírságot szabtak ki. A fogyasztóvédelmisek egyúttal javasoltál, hogy ütemezzék át a szóban forgó hitelek törlesztését.

Az ANPC munkatársai úgy találták, hogy a futamidő első éveiben a banknak fizetendő havi részleteknek a 75 százalékát a kamat tette ki, a törlesztés pedig mindössze a negyedét. Ez valamennyi ellenőrzött pénzintézet esetében bevett gyakorlatnak számít. Az ANPC szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a bankok közös akcióterv alapján jártak el, másként ugyanis nehezen képzelhető el, hogy azonos módon tették volna lóvá az ügyfeleket.

„Ezen, a hatóságunk által most szankcionált eljárás mögött, úgy tűnik, hogy csoportérdek, kartell attitűd bújik meg. A munkatársaink által szerzett tapasztalatokat megosztjuk a Versenyhivatallal, hogy elemezzék ki ők is a helyzetet. Ha elegáns székhelyeken folyik, az uzsorának más neve van” – idézi az economica.net Horia Constantinescut, az ANPC elnökét.

Kapcsolódók

Kimaradt?