Fogyasztóvédelem: diszkriminatív lehet az önkiszolgáló pénztárakra való átállás

Fölöttébb valószínű, hogy a korosodó vásárlók többsége nem boldogulna velük, véli a hatóság vezetője.

A Fogyasztóvédelem (ANPC) is állást foglalt az önkiszolgáló kasszák széles nyilvánosságot kapott ügyéhez. Horia Constantinescu, az ANPC elnöke nem tartja elfogadhatónak, hogy a kiskereskedők teljesen lemondjanak a hagyományos pénztárakról.Fotó: Facebook/Auchan

„Úgy gondolom, hogy az automatizálás tekintetében figyelembe kellett volna venni, hogy vannak idős vásárlók is, akik nem rendelkeznek az önkiszolgáló pénztárak kezeléséhez szükséges készségekkel. Jelen pillanatban azt gondolom, hogy ez egy diszkriminatív megközelítés, azonban a rendszer bevezetésén dolgozó kiskereskedők képviselőitől úgy értesültem, hogy ezen pénztáraknál is a vásárlók segítségére lesznek az adott cég alkalmazottai. Ezt le fogjuk ellenőrizni. Azt gondolom, hogy feltétlenül szükséges a pénztárosok által kezelt kasszák fenntartása, mivel így a fogyasztók választ kaphatnak mennyiséggel, a minőséggel vagy bármi mással kapcsolatos kérdéseikre” – nyilatkozta az economedia.ro portálnak Horia Constantinescu.

Az Auchan áruházlánc a közelmúltban jelentette be, hogy szándékában áll teljes mértékben megszüntetni a hagyományos kasszákat, az ügyfelekre terhelve a megvásárolni kívánt termékeknek a pénztári rendszerve való bevezetését is. Ugyanakkor az összes többi multinacionális kiskereskedelmi vállalat jelezte, hogy nem áll szándékában teljes mértékben önkiszolgáló pénztárakkal helyettesíteni a hagyományosakat.

Kapcsolódók

Kimaradt?