Rengetegen vesznek fel ingatlanhitelt, de a többség nem lakásvásárlásra

Az ügyfelek zöme korábbi kölcsönét finanszírozza újra, kedvezőbb feltételek mellett.

Az év első öt hónapjában közel kétszer akkora értékű ingatlanhitelt vettek fel a hazai magánszemélyek, mint 2023 azonos időszakában, írja a Ziarul Financiar (ZF). A január 1. és május 31. között aláírt hitelszerződések összege 18,6 milliárd lej, derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból.Fotó: Pixabay

A csúcsot április jelentette 4,14 milliárd lejjel, miközben egy évvel korábban mindössze 2,03 milliárd lej volt a hitelfelvétel összege. Májusban némileg csökkent a lendület, 3,8 milliárd lej volt az új jelzálogkölcsönök összege, míg 2023 azonos időszakában 2,36 milliárd.

A BNR adataiból az is kiderül, hogy május végén 92,6 milliárd lej volt az inhgatlanvásárlásra felvett hitelállomány, ami csupán 4,4 milliárd lejjel haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A 2024 első öt hónapjában felvett ingatlanhitelek 94,4 százalékát nem lakásvásárlásra, hanem a korábban felvett kölcsönök újrafinanszírozására fordították az emberek, írja a ZF. Ennek a magyarázata az, hogy jelenleg sokkal kedvezőbb kamatra lehet pénzt felvenni, mint az elmúlt két évben.

A nagy bankok 2023 második félévével kezdődően megpróbáltak felpörgetni a hitelpiacot, kedvezményes feltételekkel, 5-6 százalék körüli kamattal kínálva kölcsönöket lakásvásárlásra vagy újrafinanszírozás céljára.

Az idei év utolsó tavaszi hónapjában a jelzáloghitelek átlagos kamatja már 8 százalék alatt volt, miközben egy évvel korábban 8,44 százalékon állt.

Kapcsolódók

Kimaradt?