Jogerősen pert nyert egy bank a fogyasztóvédelmi hatóság ellen

A tavaly májusban kiszabott 50 ezer lejes bírságok miatt 19 pénzintézet perelte be a fogyasztóvédelmet.

Elvesztette az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) a pert, melyet a First Bank indított ellene, adta hírül a Hotnews. Elsőfokon a Bukaresti 1. kerületi Bíróság is a pénzintézet javára döntött, most pedig a Bukaresti Táblabíróság elutasította az állami intézmény fellebbezését, s így az ítélet jogerőssé vált.Illusztráció: anpc.ro

A First Bank azért fordult a bírósághoz, mert 2023 májusában a fogyasztóvédelem 50 ezer lejre bírságolta, arra hivatkozva, hogy a hosszú futamidejű hitelek esetében a törlesztési tervet az ügyfelek kárára alakították ki. Ugyanazon okból az ANPC további 18 pénzintézetet szankcionált.

A megbírságolt bankok kivétel nélkül beperelték a fogyasztóvédelmi hatóságot.

Az első ítélet a First Bank által indított perben született meg. A Bukaresti 1. kerületi Bíróság arra hivatkozva nyilvánította törvénytelennek a kiszabott bírságot, hogy azt 6 hónapnál régebben megkötött szerződések miatt szabták ki, márpedig a hatályos törvényi szabályozás maximum féléves határidőt szab meg. Emiatt a bíróság okafogyottnak találta, hogy megvizsgálja, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül-e a banknak a hiteligénylőkkel szembeni eljárása.

Eddig nyolc, a bankok által indított perben született elsőfokú ítélet. Hét esetben a bíróság a felperesek (Transilvania Bank, Exim Banca Românescă, OTP, Libra Bank, First Bank, Raiffeisen Bank, Intesa SanPaolo Bank) javára döntött, azonban a ProCredit Bank keresetét elutasították. Négy esetben a bíróság a törvényes bírságolási határidő lejárta miatt érvénytelenítette az ANPC által kiszabott szankciót.

A történtek fényében nagyon valószínű, hogy az elkövetkező időszakban további, a fogyasztóvédelem számára kedvezőtlen bírósági ítélet születik majd.

Az ANPC azt kifogásolta, hogy a hitelfelvétel utáni első években az adósok által fizetett havi részletek 75 százalékát a kamatok tették ki, s csupán 25 százalékát a hitel tulajdonképpeni törlesztése. A fogyasztóvédelmisek úgy ítélték meg, hogy a bankok ezt nem hozták egyértelműen az ügyfelek tudomására, lényegében megtévesztve őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?