banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Relatív olcsóság – Romániában 465 l dízelt lehet tankolni egy átlagbérből, Svédországban 1147 litert

A 27 EU-tagállam közül csak Bulgáriában és Lettországban rosszabb az átlagbér és az üzemanyagár aránya, mint nálunk.

Jelen pillanatban 6 EU-s tagállamban alacsonyabb a dízel üzemanyag átlagára, mint Romániában, legalábbis a fuel-prices.eu portál adatai szerint. A legkevesebbet, 1,21 eurót, Máltán kell fizetni érte, majd Magyarország (1,47 euró), Szlovénia (1,668 euró), Lengyelország (1,691 euró), Bulgária (1,74 euró) és Horvátország (1,836 euró) következik. Nálunk 1,837 a dízel literjének az átlagára.Fotó: Pixabay

A benzin tekintetében csak öt tagállam van kedvezőbb helyzetben, Horvátországban kicsivel drágább, mint nálunk.

Az 50 banis árcsökkentés eredményeként csak Magyarországon lesz olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk, nyilatkozta Virgil Popescu energiaügyi miniszter és Marcel Ciolacu, a PSD elnöke. 50 bani kb. 0,11 eurónak felel meg, tehát Popescu és Ciolacu is elszámolták magukat, a dízel nem csak Magyarországon, hanem Máltán, Szlovéniában és Lengyelországban is olcsóbb marad, mint Romániában.

Az üzemanyagárak összehasonlítása ugyanakkor minimális relevanciával bír, mivel az EU-tagországok átlagos jövedelemszintje nagyban eltér egymástól, ezért aztán a vásárlók is teljesen eltérően érzékeli az árakat. Jelenleg Svédországban és Finnországban a legdrágább az üzemanyag, a dízel literjéért előbbiben 2,528 eurót, míg utóbbiban 2,451 eurót kell fizetni.

Ennek ellenére nincs okunk, hogy szánakozzunk a két északi ország autósain, mivel ott a nettó átlagbér többszöröse a kb. 800 eurós romániainak, 2900, illetve 2700 euró. Ez azt jelenti, hogy nálunk 465 liter árszabályozott dízelt lehet majd vásárolni egy átlagbérből, míg Svédországban 1147, Finnországban pedig 1101 litert az ő méregdrága üzemanyagukból.

Hasonlóképp a dánok, a hollandok, a belgák és a németek sem cserélnék el velünk a maguk literenként 2 euró fölötti üzemanyagárait, ha azzal együtt a béreiket is a romániaiakra kellene váltaniuk, ugyanis ők átlagban 3400, 3050, 2640 és 2700 eurót keresnek. A cseheknek sincs okuk rá, hogy irigykedjenek a mi szabályozott üzemanyagárunk miatt, bár náluk 1,934 euróba kerül a dízel literje. Azonban náluk az átlagkereset is nagyobb, 1450 euró, ami 750 liter üzemanyag ellenértéke.  

Értelmetlen intézkedés

Természetesen vannak országok, melyeknél jobban állunk, ezeket azonban a kontinens keleti végein kell keresnünk. Lettországban  csupán 418 liter dízel telik ki egy átlagbérből, Bulgáriában pedig még kevesebb, 375 liter. Ezen kívül egyetlen országban van a romániaihoz hasonló szinten az átlagbér és az üzemanyag ár aránya, Litvániában, ahol 473 liter dízelt lehet venni érte.

Értelmetlen tehát azzal ámítanunk magunkat, hogy az EU egyik legolcsóbb üzemanyagát tankoljuk, mivel uniós viszonylatban csak Bulgáriát előzzük meg az átlagfizetés tekintetében, ami teljes mértékben lenullázza ezt az előnyt.

„Az intézkedésnek gazdaságilag nem sok értelme van, mivel viszonylag nagy közvetlen állami kiadást feltételez, elhanyagolható eredményekkel, főleg, hogy nem lehet ellenőrzés alatt tartani a töltőállomások árait, melyek nőhetnek, eltüntetve az árszabályozás hatását” – nyilatkozta az economedia.ro gazdasági hírportálnak Radu Dudău, az Energy Policy Group igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?