FRISSÍTVE: Országos szintű tiltakozásra készülnek a romániai fuvarozók

FRISSÍTVE: November 3-tól országszerte tiltakozó akciókba kezd a Romániai Fuvarozók Szövetsége (FORT), hogy kifejezze az üzemanyagok jövedéki adójának emelése, valamint az infrastruktúra állapota miatti elégedetlenségét. FRISSÍTÉS: A miniszterelnök reagált. 

A fuvarozókat tömörítő szervezet arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy - a bukaresti főpolgármesteri hivatalnak benyújtott kérelem értelmében - november 3-án a Victoriei téren és a főváros körgyűrűjén fognak felvonulni. Ezzel párhuzamosan teherautó-sorokat fognak képezni, amelyek "Ne tegyétek tönkre a gazdaságot! - Országos tiltakozás" felirattal hirdetik majd a fuvarozók elégedetlenségét. A személyszállítók az említett napon néhány órás időközönként megszakítják tevékenységüket. 

A FORT így akarja rábírni a kormányt többek közt arra, hogy 

  • tegyen le az üzemanyagok jövedéki adójának növeléséről és a kereskedelmi szállítóknak legalább 5 eurocentet fizessen vissza literenként a jövedéki adóból; 
  • hogy könnyítse meg a jövedéki adó-visszaigénylés és -visszafizetés menetét; 
  • hogy álljon el a megosztott áfafizetés bevezetésétől, mert más országok példája azt igazolja, hogy ez a módszer nem hoz több pénzt az államkasszának, ugyanakkor megnehezíti a törvényesen működő magánszféra tevékenységét; 
  • hogy konkrét határidők megszabásával vállaljon felelelősséget a közúti infrastruktúra európai szintre emeléséért. 


FRISSÍTÉS: Tudose reagált

Nem a pótlólagos jövedéki adó miatt nőtt az üzemanyag ára, ez inkább azzal magyarázható, hogy a Mexikói-öbölben történtek miatt emelkedett a kőolaj hordónkénti ára - véli Mihai Tudose miniszterelnök. 

"Ha kielemzik egy kicsit, hogyan nőtt a kőolaj hordonkénti ára, amelynek alakulását a Mexikói-öbölben tapasztalt időjárási jelenségek befolyásolták, látni fogják, hogy egyáltalán nem a pótlólagos jövedéki adó miatt nőtt az üzemanyag ára" - fogalmazott a kormányfő. 

Tudosét annak kapcsán, hogy a FORT bejelentette, november 3-ától országszerte tiltakozó akciókba kezdenek, többek között az üzemanyag jövedéki adójának emelése miatt, a következőképpen reagált: "Múlt hónapban, amikor találkoztunk velük, mondtuk, hogy folytatjuk az egyeztetéseket. Sztrájkkal fenyegetőznek? Most mit mondjunk erre? Hogy ne tegyék?".

Kapcsolódók

Kimaradt?