banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Rekordmértékű fejlesztés: idei költségvetésének a felét beruházásokra fordítják Nagyváradon

Minden eddiginél több forrást, éves költségvetésének a felét fordítja fejlesztésekre idén Nagyvárad önkormányzata. Florin Birta polgármester szerint több mint egymilliárd lejt költenek el 2021-ben különböző beruházásokra.

Nagyvárad idei becsült költségvetése 2,1 milliárd lejre tehető, jelentette be Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, megjegyezve, hogy ebbe még nem számolták bele a megyei önkormányzattól és a kormánytól érkező támogatásokat. Az elöljáró szerint már így is nagyobb kalapból gazdálkodhatnak, mint az előző esztendőben, ugyanis a város számos nyertes projekt révén tetemes európai uniós vissza nem térítendő támogatást használhat fel az idén.

A nagyváradi városháza a Sebes-Körös partján | A szerző felvételei

A polgármester elmondta, ebben az évben minden korábbinál nagyobb keretet biztosítanak a fejlesztéseknek. Beruházásokra a város teljes költségvetésének mintegy a felét, egymilliárd lejt fordítanak. „Azt szeretnénk, ha a második félévtől valamennyi városi vállalkozás és intézmény a 2021-es végleges költségvetéssel dolgozna”, nyomatékosította Florin Birta. Hozzátette, ennek érdekében a város részletes tervezett költségvetését a bevételi és kiadási oldallal együtt közzétették a város hivatalos honlapján, és ehhez várják a polgárok hozzászólásait, javaslatait.

A városgazda szerint a véglegesített büdzsé határozattervezetét a március 31-is rendes ülésen terjesztik fel a képviselő-testület elé. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az közvitára bocsátott formát alig szokta módosítani a helyi tanács liberális többsége, amely messzemenően elfogadja a polgármester által javasolt tételeket. Ugyanígy nem szokás a váradi tanácsban figyelembe venni az ellenzék módosító javaslatait sem, amiket rendszeresen elutasít a liberális szavazógépezet.

Florinn Birta közölte, annak ellenére, hogy a beruházások minősége miatt számos kritika éri a városházát, rohamléptekkel folytatják a fejlesztéseket. „Nekünk hasznot kell húznunk abból, hogy minél több uniós pályázati pénzt hozunk a városba. Csak az utóbbi két uniós költségvetési ciklusban, 2007 és 2013, illetve 2014 és 2020 között megközelítőleg 650 millió euró érkezett Nagyváradra” – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint a legfontosabb beruházások közé tartozik a Vártéren építendő közúti aluljárók megépítése, a városi fűtésrendszer felújítása és a tömegközlekedés számára a villamos-készlet megújítása.

Átalakulóban a bihari megyeszékhely. A Bémer-teret is éppen átépítik

Az idei nagyváradi költségvetésbe, legalább is az eddig bemutatott változatba, még nem foglalták bele a megyei önkormányzattól érkező támogatásokat, mivel ezeknek mértékéről, illetve a megyei büdzséről még nem határozott a megyei képviselőtestület. A nagyváradi polgármesteri hivatal három fontosabb terület fedezésére kért finanszírozást Bihar Megye Tanácsától. Egyik ilyen a Nagyvárad és Arad közötti gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányára szánt 7,4 millió lej, valamint a Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség részére és az iskolai ösztöndíjak és utazási költségek fedezésének támogatása.

A polgármester szerint nagymértékű változást jelent az, hogy a diákoknak biztosított utazási kedvezményt ezentúl kizárólag az önkormányzatnak kell fedeznie, ezért az előző évben erre a célra fordított 4 millió lej helyett az idén már 8 milliót költenek. Ugyanakkor fontos az is, hogy idéntől a fogyatékkal élők gondozóinak fizetését 90 százalékban az állam állja, a helyi önkormányzat csak a bérek 10 százalékával kell beszálljon, szemben az korábban alkalmazott elosztással, amikor az államnak 40, a helyhatóságnak pedig 60 százalékban kellett állnia a gondozók fizetését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nagyváradon számos olyan beruházás is zajlok, amelyeket közvetlenül bukaresti forrásokból finanszíroznak, illetve közösen valósít meg a kormány és Várad önkormányzata. Ilyen például a Cseke Attila által vezetett fejlesztési és közigazgatási minisztérium által építtetett új városi sportcsarnok, ennek környezetének rendbetételére pedig további tízmillió lejt kap Várad.

A korábban leégett és újjáépített főtéri görögkatolikus püspöki palota belső munkálatainak finanszírozásáról pedig jelenleg zajlanak a tárgyalások, tudatta a polgármester. Szinte valamennyi nagyváradi kerület is érintett lesz idén, a városvezető közlése szerint ebben az esztendőben 71 utcát terveznek leaszfaltozni.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?