Papíron hatalmasat nőtt Háromszék gazdasági teljesítménye

Az elmúlt esztendőben robbanásszerűen megnőtt a háromszéki vállalkozások gazdasági teljesítménye, hívta fel a figyelmet Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének elemzése szerint az 5444 cég tavalyi összesített forgalma 38,96 százalékkal, míg összesített nyereségük 45,67 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Alkalmazottaik száma viszont csak enyhén, 1,40 százalékkal nőtt.

Édler András a forgalom és profit meglepően nagy növekedését több tényezővel magyarázza. Ezek legfontosabbika egy inkább bürokratikus lépés, mintsem kiugró üzleti teljesítmény. A rétyi fafeldolgozó mammutcég, a HS Timber Productions (korábbi nevén Holzindustrie Sweighofer) eddig fióktelepként szerepelt a megyében, de 2021 végén a vállalat székhelyét Háromszéken jegyezték be, így tavalyi gazdasági adatai már a helyi gazdaságot erősítik. A kereskedelmi kamara elnöke arra mutatott rá, hogy a rétyi fafeldoglozó óriásvállalat egymagában Kovászna megye forgalmának 10%-át és a nyereségnek a 6%-át adja. A cég üzleti forgalma meghaladta az 1 milliárd lejt és profitja közel 70 millió lej, amivel azonnal Kovászna megyei toplistás cégek élére ugrott.Édler András | A szerző felvétele

A nagyarányú forgalom és nyereségnövekedés továbbá azzal is magyarázható, hogy a megye második legnagyobb cége, a sepsiszentgyörgyi Covalact tavalyi eredményei ismét megjelentek Háromszék gazdaságába. Egy évvel korábban ezt a vállalatot nem vették számításba, mivel későn tette le a 2021-es könyvelési mérlegét. Harmadrészt a Baróton bejegyzett, de üzleti tevékenységét inkább Brassó megyében végző Fabrica De Lapte Brașov Rt. az egy évvel korábbihoz képest kilencszer nagyobb nyereséget könyvelt el. Édler András szerint a gazdasági növekedést befolyásolta a magas infláció és az árak általános növekedése is.

Háromszék gazdasága számokban

Kovászna megyében 7547 cég működik ám közülük csak 5444 vállalkozás adta le a tavalyi évi könyvelési mérlegét, így csak az ő teljesítményükkel lehetett számolni, mutatott rá Édler András. Mivel a háromszéki cégek negyede nem adott le mérleget, feltehetően beszüntették működésüket vagy felszámolás alatt állnak. Háromszéken a cégek 90 százaléka mikrovállalkozás, több mint 8 százalékot tesznek ki a kisvállalkozások, emellett van 63 közepes vállalkozás és 10 nagyvállalat.

Az aktív vállalkozások tavalyi üzleti forgalma 11,2 milliárd lej volt, szemben az egy évvel korábbi 8 milliárd lejjel. A cégek összesített bruttó nyeresége több mint 1,1 milliárd lej, szemben a 2021-es 786,5 millió lejes profittal. Az elemzésbe bekerülő háromszéki magánvállalkozások tavaly 26 490 alkalmazottat foglalkoztattak,  egy évvel azelőtt 367 dolgozóval volt kevesebb a magánszférában.

A termelékenységet vizsgálva az látszik, hogy Háromszéken a mikro- és kisvállalkozások vannak az élen, ebben a kategóriában az egy alkalmazottra eső nyereség hozzávetőleg 10 000 euró volt. A közepes vállalkozások esetében 7 800 euró míg a nagyvállalkozások esetében 5 415 euró volt az egy alkalmazottra eső nyereség.

Ők a legnagyobbak a megyében

Kovászna megyében a magáncégek majdnem fele (44%) Sepsiszentgyörgyön van bejegyezve. A legizmosabb ágazat az ipar, mely a teljes árbevétel 42,58 százalékát daja. Ezt követi a kereskedelem 29,05, a szolgáltatások 13,37, az építőipar 6,2, a mezőgazdaság 4,99, a turizmus 2,32 és a kutatás-fejlesztés 1,49 százalékkal. Abszolút értékben viszont minden ágazat növekedni tudott.

A tevékenységi területekre (CAEN kód) lebontott  toplistába 917 cég került be. Az abszolút első a HS Timber Productions 1,1 milliárd lej árbevétellel, 69,4 millió lej nyereséggel. A megye második legeredményesebb cége a Fabrica De Lapte Brașov 749 millió lej árbevétellel és 31,2 millió lej profittal. Az üzleti forgalom alapján az első tízben szerepel még a Dunapack, a Bertis, a Covalact, a Nexxon, a Walor, a Zarah Moden, a Hope Speed és a Valdek.

A megyében a legnagyobb munkaadó az Autoliv, ám a cég nem Háromszékre van bejegyezve. A helyben bejegyzett cégek közül legtöbb alkalmazott, 717, a Zarah Modennél dolgozik, majd a Bertis (573), a Secuiana (519), a HS Timber Productions (517) és a Ready Garment Technology (480) következik.

Díjazzák Háromszék legeredményesebb vállalkozóit

A háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara idén is megszervezi a Kovászna Megyei Vezető Vállalkozások Díjátadó Gáláját, amelyet október 5-én tartanak a Panorama Event Hallban. Édler András szerint elegáns de laza rendezvényre készülnek, amelyet művészeti előadásokkal tesznek színesebbé. Krisár Ildikó hárfa előadása biztosan emlékezetes marad majd, de a vizuális élmények kedvelőinek szintén maradandó emléket jelenthet a sepsiszentgyörgyi M Studio Fire Flow című tűzzsonglőr előadása.

Az eseményen a kereskedelmi kamara által ingyenesen kiállított diplomát vehet át a 917 legeredményesebb cég tulajdonosa vagy vezetője. A gála nem csak a díjazásról szól, hanem a vállalkozók közti kapcsolatépítést és kapcsolatápolást is támogatja gasztronómiai és italkülönlegességek fogyasztása mellett. Az eseményről részleteket ITT találnak. https://www.ccicv.ro/hu/2023-kovaszna-megy-gala-top.html

Kapcsolódók

Kimaradt?