Háromszéken nőtt a vállalkozói hajlandóság, eredményesebbek lettek a cégek

A háromszéki vállalkozásoknak tavaly sikerült növelniük gazdasági mutatóikat, viszont csökkent az építőipar és az IT ágazat teljesítménye, és egyre égetőbb a munkaerőhiány – összegezte a Kovászna megyei vállalkozások tavalyi mutatóit Édler András. A kereskedelmi és iparkamara elnöke rámutatott, hogy az elmúlt esztendőben növekedett a vállalkozói hajlandóság, hiszen 4806 aktív cég tevékenykedett Háromszéken, 233-al több mint egy évvel korábban.  

A 2017-es pénzügyi mérlegek alapján tavaly a 4806 aktív háromszéki vállalkozás üzleti forgalma összesen 6 milliárd lej volt, ami 7,3 százalékkal több mint egy évvel korábban. A cégek profitja 484,2 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. 

Egyre nagyobb a munkaerőhiány

A háromszéki magánszektorban 28.571 munkavállalót foglalkoztatnak, ami 832 személlyel kevesebb mint egy évvel korábban. Édler András szerint ez is jelzi, hogy egyre égetőbb a munkaerőhiány, hiszen nem emelkedett a munkanélküliség, viszont a több mint 800 hiányzó személy vagy elvándorolt a megyéből, vagy a közszférában vállalt állást, hiszen ott megemelkedtek a bérek, ennek nagy az elszívó hatása.

A foglalkoztatottság szempontjából az látszik, hogy a Kovászna megyei könnyűipari gyárak alkalmazottai száma csökkent. Édler András elmondta, a nadrág és autóipari gyáraknak komoly problémát okozhat a munkaerő hiány. Hozzátette: foglalkoztatottság tekintetében pozitív példa a helyi Bertis cég, amely tavaly több mint 5 százalékkal, 571-re emelte alkalmazottai számát, mivel humánerőforrás politikájának köszönhetően az ott dolgozók elégedettek.

Kovászna megye gazdasága a kis- és középvállalkozókra alapoz, hiszen a toplistában szereplő vállalkozások közül mindössze 174 cégnek volt nagyobb az éves forgalma százezer eurónál, mutatott rá a kereskedelmi kamara elnöke. Hozzátette, ennek a gazdasági berendezkedésnek van jó és rossz oldala is. Egyrészt a kis- és középvállalkozások jelentik egy egészséges gazdaság alapját, hiszen ha nagyvállalkozásokra alapoz a térség gazdasága, és azok egyszer tovább állnak, akkor ott óriási űr keletkezik. Háromszéken viszont gondot jelent, hogy sok mikrocég kényszervállalkozásként működik, azaz kevés partnere van, esetenként csak egy cégnek dolgozik.   

Gyengélkedik az építőipar és az informatikai ágazat

Édler András rámutatott, hogy negyedik éve, hogy a Kovászna megyei gazdaság húzóágazata az ipar, vagyis egyre inkább a hozzáadott értéket termelő vállalkozások kerülnek előtérbe. Ezt követi a kereskedelem, a szolgáltatások, a mezőgazdaság, az építkezés, a turizmus és a kutatás-fejlesztés és high-tech.

A kereskedelmi kamara adatai szerint már egymást követő második évben csökkent a háromszéki építkezési cégek teljesítménye. Az ágazatban tevékenykedő vállalkozások tavaly 221 millió lejes forgalmat valósítottak meg, ami 17 százalékkal kevesebb volt mint egy évvel korábban. Az építkezők nyeresége tavaly 22 millió lej volt, azaz 22,9 százalékkal kevesebb mint 2016-ban. Kovászna megyében 1935 személy dolgozik építkezési cégeknél, közel 5 százalékkal kevesebben mint egy évvel korábban. Éder András szerint ezt az ágazatot is jelentősen érinti a munkaerőhiány, ugyanakkor gondot jelent, hogy az Háromszéken nincs, aki az állami beruházásokat elvégezze. Ennek okait próbálják kideríteni, ezért hamarosan egy tanácskozást szerveznek a térség építkezési vállalkozóinak bevonásával, mondta Édler András.

Hozzátette: nem fejlődik kellőképpen az informatikai ágazat, annak ellenére, hogy sokat dolgoznak rajta, és kitörési pontként kezelik az ágazatot. Statisztikák szerint tavaly 132 cég tevékenykedett a kutatás és high-tech területén, ez öttel több mint egy évvel korábban, viszont 76 millió lejes forgalmat valósítottak meg, ami 5,4 millióval kevesebb mint 2016-ban és nyereségük 8,7 millió lej volt, ami 474 ezer lejjel csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez az ágazat Háromszéken 268 személynek ad munkát, számuk egy év alatt 28-cal csökkent.

Ők a legeredményesebb háromszéki vállalkozások

A kereskedelmi kamara által az üzleti forgalom alapján összeállított tízes toplista élén a Baróton bejegyzett Fabrica de Lapte Brasov cég áll 432 millió lejjel. Őt követi a Covalact 235,4 millió-, a Bertis 175 millió-, a Nexxon 153,8 millió-, a Zarah Moden 148,5 millió-, a Dunapack Rambox 140 millió-, az RGT Románia 134,2 millió-, új belépőként a Walor RO 103,6 millió-, a Transpoarte Popovici 90,1 millió- és a Lucifer 87 millió lejes üzleti forgalommal.

Háromszék legnyereségesebb cége a Zarah Moden 20,3 millió lejes profittal. Őt követi az Olt Textil gyár 12,6 millió-, új belépőként a Walor RO 11,5 millió-, az Arcon 9,5 millió-, Covalact 9,3 millió-, New Fashion 6,4 millió-, Madexport (Diószegi pékség) 6,4 millió-, Skat Kart 6,3 millió-, a Nexxon 5,9 millió-, és a Bertis 5,3 millió lejes nyereséggel.

Internetre költöztetik a cégkatalógust

Édler András szerint a toplistában szereplő minden háromszéki vállalkozás számára postán és elektronikus formában is küldtek levelet, illetve felkérték őket, hogy frissítsék adataikat. Idéntől ugyanis a kereskedelmi kamara megszünteti a papír alapú katalógus nyomtatását, viszont a www.ccicv.ro honlapján ingyenesen elérhetővé teszi az online adatbázist, amely ágazatokra lebontva, valamint forgalom, profit és alkalmazottjaik száma alapján is rangsorolja a cégeket, illetve kereshetővé teszik a cégtoplistában szereplő valamennyi vállalkozás alapadatait.

A háromszéki toplistás cégek díjátadó gáláját október 11-én 18 órától egy új helyszínen, a Sepsiszentgyörgy előpataki kijáratánál létesült Panorama Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezik. 

Kapcsolódók

Kimaradt?