Szigorított szemétgyűjtés: ha elszaladnak az árak összeomolhat a háromszéki hulladékgazdálkodás

Háromszék azon nagyon kevés hazai megyék egyike, ahol az elmúlt években sikerült úgy kiépíteni és megszervezni a hulladékgazdálkodási rendszert és szelektív gyűjtést, hogy az megfelel a törvényes előírásoknak és uniós elvárásoknak. Az évekig hatékonyan működő háromszéki rendszer most veszélybe került. Ennek oka két olyan országos szintű intézkedés, amely miatt újratervezésre van szükség és elkerülhetetlen lesz az áremelés.

Ambrus József | Fotó: A szerző felvétele

A kialakult helyzetről Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületet (AdiSimd) vezetője a lécfalvi hulladéktelepen tájékoztatott. „Próbáljuk a lehető legalacsonyabban tartani a hulladék elszállítási díjakat ám egyértelmű, hogy az áremelés elkerülhetetlen” – előlegezte meg Ambrus József.

Magyarázata szerint a hulladékbegyűjtő cégek jelenleg 80 lejt kell fizessenek az államnak a lerakóba kerülő minden tonna szemétért ám ez az összeg januártól megduplázódik, azaz tonnánként 160 lejre emelkedik. Mindezt tetézi, hogy várhatóan november végétől életbe lép a visszaváltható csomagolás rendszere, amely szerint az italok csomagolóanyagaira 50 banis betétdíjat vetnek ki, amit a vásárló visszakap, hogyha a fogyasztó leadja ezeket a csomagolóanyagot az üzleteknél lévő gyűjtőpontokon.

A betétdíjas rendszer felborítja az eddig jól működő háromszéki hulladékgazdálkodást

Ambrus József arra hívta fel a figyelmet, hogy a betétdíjas rendszer bevezetése gyökeresen és negatívan érinti a háromszéki hulladékgazdálkodást, szemben azokkal a megyékkel, ahol eddig nem szervezték meg a szelektív gyűjtést és értékesítést. A szakember rámutatott: a háromszékiek által otthonukban szelektíven gyűjtött hulladék a lécfalvi lerakóba kerülve további 22 különálló egységre van válogatva.

Fotó: A szerző felvétele

Ezáltal Háromszéken teljesítik a 70 százalékos szelektív gyűjtésre vonatkozó törvényes elvárást. A lécfalvi lerakót működtető EcoBihor cég az újrahasznosítható hulladék jelentős részét pénzért értékesíti. A betétdíjas rendszer ezt borítja meg, ugyanis számítások szerint elveszítik a bevételek 60 százalékát amiatt, hogy az italok csomagolásait a RetuRo nevű külön rendszerben fogják begyűjteni.

„A betétdíjas rendszer azoknak a megyéknek kedvez, ahol eddig nem dolgoztak, míg a háromszéki hulladékgazdálkodás elveszíti bevételei jelentős részét. Ha nem gazdálkodunk okosan, akkor könnyen megtörténhet, hogy elszaladnak az árak és összeomlik a rendszer” – kongatta meg a vészharangot Ambrus József.

Félő, hogy ismét megtelik szeméttel az erdőszéle és patakok medre

Mint arról beszámoltunk sok háromszékit meglepett és felháborított a Tega köztisztasági vállalat radikális döntése, amely szerint a vidéki településekről többé nem viszik el a lebomló hulladékot, amit háztájon lehetne komposztálni. Második hete, hogy egyesek hiába helyezik ki kapujuk elé a szemeteskukát, annak tartalmát nem szállítják el. Ez csak azoknál történik, akik a vegyes szemét közé lebomló hulladékot – ágakat, leveleket, kórókat, levágott füvet – dobnak.

Fotó: A szerző felvétele

A vidéken élőknek két lehetősége van: vagy háztájon komposztálják a lebomló anyagokat, vagy megvásárolják a Tega által kínált zsákokat, így feláron igényelhetik a lebomló hulladék elszállítását is. Máthé László a köztisztasági vállalat vezetője leszögezte: senkinek sem marad ott a szemete egy banánhéj vagy egy elhervadt virágcsokor miatt, viszont el szeretnénk érni, hogy többé ne kerüljenek háztartási hulladékba az ágak, levelek, kórók, levágott fű és kerti hulladék, amit magánházaknál komposztálni lehet. Félő azonban, hogy Háromszéken ismét megtelik az erdő széle és a patakok medre azzal a hulladékkal, aminek elszállítását megtagadja a köztisztasági vállalat.

Szigorítással próbálják megelőzni a nagyarányú drágítást

Ambrus József a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületet (AdiSimd) vezetője szerint a lécfalvi szeméttelep komposztáló részlege jelenleg száz százalékban ki van használva azáltal, hogy a városokból továbbra is begyűjtik a lebomló anyagokat és abból virágföldet készítenek. Eddig nem volt probléma mert a tonnánként 80 lejes illetéket még ki tudták gazdálkodni, ám januártól megduplázódik ez az államnak kifizetendő illeték. Emiatt jelentősen csökkenteni kell a lerakóba kerülő szemét mennyiségét mert különben megfizethetelen szintre kellene emelni a szemétszállítási díjat.

Fotó: A szerző felvétele

Ambrus József szerint Kovászna megyében évente 42.000 tonna háztartási szemét kerül a lécfalvi lerakóba és évi 8000-9000 tonnát tesz ki a lebomló hulladék, ennek mennyiségét szeretnék csökkenteni azáltal, hogy a vidéki lakosságot otthoni komposztálásra biztatják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?