banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Olyan legyen az értékesítés, mint Maradona ’86-os gólja – Moldován András üzletember előadása Kolozsváron

Az egyenes vonalú értékesítésről tartott előadást Moldován András sikeres magyarországi vállalkozó, cégtulajdonos szerda este a kolozsvári Planetárium-kávézóban. Az előadást követően egy kerekasztal-beszélgetés során Szőcs Endre vállalkozóval, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság kolozsvári szervezetének elnökével vetették össze az erdélyi és magyarországi startup-viszonoykat Mostis Gergő, a Planetárium kávéház tulajdonosának moderálásával.

Moldován András neve az RTL Klubon futó Cápák között című műsor miatt csenghet ismerősen, ahol az öt befektető közül ő az egyik. A Kolozsváron tartott, az egyenes vonalú értékesítésről szóló előadásában olyan tippeket, tanácsokat osztott meg a nagyközönséggel, amelyeket felhasználhatnak, alkalmazhatnak a saját vállalkozásaikban is.

Az egyenes vonalú értékesítést, amit ő maga is képvisel, Diego Maradona labdarúgó 1986-os világbajnokságon rúgott csodagóljához hasonlította: ahogyan a futballista is egyetlen vonalon megtette az utat a kapuig, úgy átvitt értelemben az értékesítés tengelyének is egy ilyen egyenes vonalnak kell lennie.Szőcs Endre, Mostis Gergő és Moldován András | A szerző felvételei

Elmondása alapján ez egy olyan vonal, amelyen végig kell menni mindenkinek, aki valamit el akar adni, de nagyon fontos az, hogy az eladni akaró felépítse a szilárd bizonyosságot a vevőben, hogy az meg akarja vásárolni az árut. Hozzátette a tárgyalások során sem szabad hagyni, hogy a vevő átvegye az irányítást és másfelé terelje a témát. „A nyitástól egészen a zárásig, onnan hogy megkapta a labdát és berúgta a gólt, mindvégig egy aránylag szűk csatorna között kell terelni az ügyfelet” – jelentette ki.

Moldován András szerint az első pillanatban meg kell értenie az eladónak, hogy a vevő akarja-e használni azt a terméket. A második legfontosabb kérdés, hogy mi a vevő fájdalma, „ez a fájdalom azt jelenti, hogy minden embernek egy csomó dologra szüksége van”, és meg kell érteni, hogy van-e neki igénye arra a dologra, amit el akarunk adni neki. Ezután kell eldönteni, hogy milyen a vevő: lelkes, akinek pont szüksége van az adott dologra, vagy érdeklődő, akinek van igénye a termékre – őt lehet az egyenes vonalú értékesítési rendszerrel „rajta tartani az egyenes vonalon”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A harmadik vevőtípus a bámészkodó, ami a vállalkozó szerint a legrosszabb vevőkategória, ugyanis ő nem akar vásárolni, de kíváncsi a termékre és nehéz őket kiszűrni, ugyanis kíváncsiak arra, hogy mit mond az értékesítő, a negyedik típus pedig a tisztán elutasító vevő, aki határozott nemet mond az értékesítésre.

Magyar európai vagy európai magyar?

A bemutatót követő beszélgetésen a szakemberek tisztázták a startup jelentését, amit a tapasztalatok alapján sok frissen induló cég rosszul értelmez. „A startup fogalma azt jelenti, hogy nemzetközi” – jelentette ki Moldován András. Hozzátette, hogy az a vállalkozás nevezhető startupnak, ami nemzetközi terjeszkedésre alkalmas, és egy olyan dologgal lép piacra, ami különleges és addig nem létezett, példaként az Uber személyszállító szolgáltatást emelte ki.

Szőcs Endre hozzátette: a startup kifejezés helytelen ismeretéért és használatáért a média és a kormány is okolható, amiért a kis- és kezdő vállalkozásokat finanszírozó projektjeiket startup-támogatásokként hirdetik.

Megegyeztek a vélemények a „buta pénzt” illetően, ami azt jelenti, hogy az állam „önti bele” a startup vállalatokba és a kezdő vállalkozásokba a támogatást. Moldován András szerint „óriási kockázatú vállalkozás, amikor fiatal vállalkozók olyan tőkéhez jutnak, amelyről azt sem tudják, hogyan fogják használni”, viszont az állami befektetés hatására megtanulnak csinálni a kezdő vállalkozók egy üzleti tervet, egy havi jelentést és azt, hogy hogyan alkalmazkodjanak a tervhez.

Hozzátette: az ingyenes felsőoktatáshoz hasonlóan a startupba való befektetés „egy csomó dologra megtanítja az embereket, azokat, akik vállalkoznak és azokat is, akik ott dolgoznak”. „Ennek a pénznek egy része, valamilyen járulékai adó formájában visszakerülnek az államhoz, és valójában ezekkel munkahelyeket teremtenek” – tette hozzá Moldován András. Ez a támogatást tanítópénznek is lehet nevezni.

A beszélgetés során felmerült a kérdés, hogy hogyan kellene a fiatalokat Erdélyben, illetve Magyarországon tartani. Moldován András szerint először azt kell eldöntenie mindenkinek, hogy magyar európai akar-e lenni, vagy európai magyar. Ha az utóbbit választjuk, akkor teljesen mindegy, hogy hol élünk. A magyarországi kormány az állam pénzéből a kormányközeli vállalatoknál európai fizetéseket próbál adni a fiataloknak, hogy érdemes legyen nekik otthon maradni. „Alapvetően az embereket a saját jólétük és érvényesülésük együttesen mozgatja” – mondta a befektető. Szőcs Endre hozzátette, hogy az is fontos, hogy az ember jól érezze magát a környezetében és részese legyen egy közösségnek, ezt viszont sok esetben csak a szülőföldjén kapja meg.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?