banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Növelik a szénkitermelést a Zsil-völgyében

Napi 600 tonnáról sikerült 1 000 fölé tornászni a felszínre hozott mennyiséget.

„Sikerült növelnünk a szénkitermelést. A korábbi időszak napi 600-700 tonnájához képest, most 1 000-1 1 00 tonnát termelünk ki, s remélem, hogy az elkövetkező időszakban lesz még több is” – nyilatkozta az Hunyad Energetikai Komplexum (CEH) ügyvezetője, Cristian Roșu. A Zsil-völgyében jelenleg négy bánya működik: Lónyatelepen, Vulkánban, Lupényban és Livazényben.Ismét szükség van a bányászokra | Fotó: Pixabay

Cristian Roșu elmondása szerint a zsil-völgyi szén jelenleg heti három napon át biztosítja a parosényi hőerőmű működését. Mostanáig az volt a terv, hogy a parosényi erőművet biomasszára állítják át, a kormány tavaly alá is írt egy erre vonatkozó szerződést egy norvég cég, az Arbaflame képviselőivel.

Az ukrajnai háború egyelőre felülírta ezeket a terveket, hovatovább az felmerült, hogy az ország energetikai függetlenségének növelése céljából ismét üzembe kellene helyezni a tavaly leállított marosnémeti erőművet.

A CEH ügyvezetője azt állítja, hogy a kormány képviselőivel folytatott eddigi megbeszélések során nem került szóba a marosnémeti erőmű, azonban az elkövetkező időszakban lesznek még tárgyalások energetikai ügyekről.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?