Nem vásárol több orosz kőolajat a Petrom

A vállalat tavaly kb. 1 millió tonna kőolajat importált, melyet a saját finomítójában dolgozott fel.

Beszüntette az Oroszországból származó kőolaj vásárlását a legnagyobb hazai kőolajipari vállalat, a Petrom. „Úgy döntöttünk, hogy nem dolgozunk fel több orosz kőolajat. Vásárolhatunk az egykori szovjet tagországokból, Észak- vagy Nyugat-Afrikából. Az asztalunkon van egy ajánlat Kazahsztánból” – nyilatkozta Radu Căprău, a cégnek a finomítási üzletágért felelős igazgatója. A Petrom nem közvetlenül, hanem az OMV csoport londoni irodáján keresztül szerzi be külföldről a kőolajat.A Petrobrazi finomító évi 4,5 millió tonna kőolajat használ fel | Fotó: Facebook/Petrom

Căprău elmondása szerint az oroszok kedvezményes áron szállítanák az energiahordozót, a beszerzés leállítása a vállalat egyoldalú döntése volt.

A Petrom az egyedüli hazai kőolaj kitermelő. Tavaly 23 millió hordó kőolajat termeltek ki az országban, ami közel 3,2 millió tonnának felel meg. Ez kevesebb, mint vállalat tulajdonában levő Petrobrazi finomító 4,5 millió tonnás éves kapacitása. Tavaly a Petrobrazi 97 százalékos kapacitással dolgozott, ami azt jelenti, hogy a Petrom kb. 1 millió tonna nyersanyagot importált.

A Petrom a legnagyobb romániai üzemanyag kiskereskedő, közel 800 töltőállomást működtet. A cég fő részvényese az osztrák OMV, míg a román állam egy közel 20 százalékos részvénycsomag birtokosa.

Kapcsolódók

Kimaradt?