Idén tovább csökken a Romániában kitermelt kőolaj és földgáz mennyisége

Földgázból a tavalyi mennyiségnél 10,2 százalékkal kevesebbet fog felszínre hozni az OMV Petrom.

Évek óta csökkenőben van a legnagyobb hazai kőolajipari vállalat, az OMV Petrom kőolaj- és földgáz kitermelése, s a folyamat 2022-ben is folytatódni fog. „A szénhidrogén kitermelésünk Romániában becsléseink szerint napi 115,9 millió hordónyi lesz, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. Ennek főleg a készletek kimerülése az oka” – tájékoztatott a vállalat.Kimerülőben vannak a hazai készletek | Fotó: Agerpres

A gáz tekintetében nagyobb, 10,2 százalékos lesz a csökkenés. Kőolajból 7,5 százalékkal kevesebbet hoznak idén felszínre az OMV Petrom szondái, mint 2021-ben. A vállalat által termelt energia mennyisége 35,3 százalékkal csökken, mivel a Brazi községben működő gáztüzelésű erőmű műszaki revízió miatt hosszabb időre leáll.

Az egyetlen üzletág, ahol növekedéssel számolnak, az üzemanyagok kiskereskedelmi értékesítése. A cégvezetés arra számít, hogy idén 4,8 millió tonna üzemanyagot adnak el, 0,8 százalékkal többet, mint tavaly.

Az OMV Petrom idén 4,38 milliárd lejt tervez beruházásokra költeni, ami 55 százalékkal haladja meg a 2021-es összeget. Ennek a legnagyobb részét, 2,68 milliárdot, kutatásra és a termelés növelésére fordítják, többek között 60 új szonda üzembe helyezését tervezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?