Nem csökkent a lakásvásárlási kedv Maros megyében tavaly

A Maros Megyei Statisztikai Hivatal adatai szerint a megye lakossága inkább a lakásokat részesíti előnyben az ingatlanok vásárlásakor.

Annak ellenére, hogy a hivatal adatai azt mutatják, hogy a Maros megyei lakosok jövedelme stagnált tavalyelőtthöz képest, a piaci aktivitás nem romlott, a lakást vásárlók száma és a lakásra szánt összegek mértéke sem csökkent.

„Ez elsősorban a megyeszékhelyre jellemző, ahol a városlakók jövedelme nem esett vissza” – tájékoztatott Ioan Matei, a Maros Megyei Statisztikai Hivatal vezetője.

Hozzátette, a megyeszékhelyen közlekedő autók száma és a bevásárlóközpontok forgalma is emelkedett. Emellett az új építkezések üteme is felgyorsult, ugyanakkor az új lakásokat vásárlók jelentős része készpénzzel fizette ki az új ingatlant.Fotó: Markus Spiske/unsplash

Mint fogalmazott, az is iránymutató, hogy az építőanyagok négy hónapja emelkedő árai ellenére az új ingatlanok építése nem állt le, sőt inkább gyorsuló tendenciát lehet tapasztalni. Továbbá az új házakat, lakásokat vásárlók jelentős része nagyon kevés kölcsönt vett fel vagy szinte egyáltalán nem használta ki a bankok által kínált kölcsönigénylési lehetőségeket – hangsúlyozta Ioan Matei.

A statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2021 októberében Maros megyében 5580 lej volt a bruttó átlagkereset, a nettó átlagjövedelem pedig elérte a csaknem 3400 lejt, ami 250 lejjel magasabb, mint tavalyelőtt, az év azonos hónapjában mért adatokhoz képest. A fogyasztói árak emelkedése miatt azonban a reálkeresetek vagy nem nőttek vagy minimális elmozdulást regisztráltak. Ioan Matei kifejtette, annyi bizonyos, hogy egyre nagyobb a különbség a munkavállalók keresetei között, azaz tovább nőtt a lemaradás a megye lakosságának többsége és a jól kereső rétege között.

Maros megyében az átlagkereset elmarad az országos átlagtól, a megye a régióban jelentősen lemaradt Kolozs, Brassó és Szeben megye mögött.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?