Meredeken nő a vegetális élelmiszerek iránti kereslet

A romániai piac két év leforgása alatt 154 százalékkal bővült, ami a második legnagyobb érték az EU-ban.

Tavaly 42,86 milliárd dollár volt a növényalapú alternatív élelmiszerek globális piacának értéke, írja a Ziarul Financiar (ZF). A szakemberek 2032-ig évi 8 százalékot meghaladó átlagos növekedési ütemre számítanak.Fotó: Pixabay

Az Európai Unió tagállamai közül 2022 és 2023 folyamán Romániában összesen 154 százalékkal nőtt a piac. A látványos növekedés ellenére idehaza egyelőre minimális a kereslet a húst, a húskészítményeket, a tejet és a tejtermékeket kiváltó növényi eredetű termékek iránt. „Ezen termékek európai piaca elérte az 5,8 milliárd eurót, amiből Románia részesedése körülbelül 33,4 millió” – idézi a ZF Andrei Roșut, a növényi alapú élelmiszergyártók munkáltatói érdekvédelmi szervezetének (OPPAV) az elnökét.

Az említett időszakban a leggyorsabban Németországban nőtt a kereslet, 226 százalékkal, míg Franciaországban 100, Ausztriában pedig 82 százalékkal bővült a piac.

Romániában a növényi alapú hús- és tejpótló termékek fogyasztását erős szezonalitás jellemzi, mondja Andrei Roșu. A karácsonyi- és a húsvéti böjt idején a fogyasztás megduplázódik, sokan tehát vallási megfontolásból vásárolnak. Az OPPAV-ben tömörülő termelők remélik, sikerül egyre több fogyasztót meggyőzniük arról, hogy ezek az alternatív termékek jelentik a legjobb opciót nem csupán böjt idején, hanem az év bármely napján.

Az OPPAV jelenleg 15 tagot számlál, ezek a cégek mintegy 500 termékkel vannak jelen a piacon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?